Egy floridai ügyvéd akart robbantani a kínai nagykövetségnél

Christopher Rodriguez 2022-ben a texasi San Antonióban, a Texas Public Radio épülete előtti udvaron felrobbantott egy Vlagyimir Lenin és Mao Ce-tung kommunista vezetőket ábrázoló szobrot is – derül ki a bűnösségének beismerését kísérő bírósági beadványból.

A 45 éves, a floridai Panama Cityben élő Rodriguezt a tervek szerint október 28-án Washingtonban ítéli el James Boasberg főbíró. A vádalku feltételei szerint Rodriguez és az ügyészek megegyeztek abban, hogy hét és tíz év közötti börtönbüntetés lenne a megfelelő ítélet.

Rodriguez három vádpontban vallotta magát bűnösnek: külföldi kormány által elfoglalt ingatlan megrongálása, szövetségi tulajdon megrongálása robbanóanyaggal és be nem jegyzett lőfegyver birtoklása.

Rodriguez elismerte, hogy 2023. szeptember 25-én, a kora reggeli órákban Floridából Washingtonba hajtott, és taxival a kínai nagykövetség közelében lévő területre ment. Ott egy fekete hátizsákot helyezett el, amely körülbelül 15 font robbanóanyagot tartalmazott.

Elismerte, hogy megpróbálta felrobbantani a robbanóanyagot úgy, hogy egy puskával rálőtt a hátizsákra, de célt tévesztett.

2022 novemberében Rodriguez egy bérelt autóval San Antonióba hajtott, és egy kétméteres kerítésen átmászva jutott be az udvarra, ahol a már említett, Lenint és Maót ábrázoló szoboralakok voltak. Két robbanóanyaggal teli kannát helyezett el a szobrok talapzatán, majd felmászott az udvarra néző tetőre, és egy puskával kilőtte a kannákat, ami robbanást váltott ki, és megrongálta a szobrot.

Rodriguezt, az amerikai hadsereg veteránját, aki Puerto Ricóban született, 2023. november 4-én tartóztatták le a louisianai Lafayette-ben. A nyomozók a hátizsákból származó DNS-t hozták összefüggésbe a bűncselekménnyel.

Elolvasom a cikket