Egy kardiológus feltárta, hogyan lehet gyorsan csökkenteni a vérnyomást gyógyszerek nélkül

Ha a mérő gyakran 140/90 Hgmm feletti vérnyomást mutat, az eset valószínűleg már elérte a betegséget – a magas vérnyomást. Lehet, hogy ezt nem érzi különösebben semmilyen módon. De az orvosok figyelmeztetnek: ez nem jelenti azt, hogy az erek, a szív és az agy nem szenved. Ez azt jelenti, hogy ha nem teszünk semmit, a súlyos szövődmények és érkatasztrófák kockázata csak nő – egyelőre csendben és észrevétlenül. A vérnyomás azonban időszakosan emelkedhet, például stressz vagy éppen ellenkezőleg, erős pozitív érzelmek hátterében.

Fariza Byarzova, az SM-Clinica kardiológusa szerint, ha a nyomás enyhén emelkedik (150/90 mmHg-ig), megpróbálhatunk gyógyszer nélkül is boldogulni.
„A leghatékonyabb módszernek a forró lábfürdőt tartják. A perifériás erek kitágulása miatt a vér újraelosztása és ennek következtében a szisztémás vérnyomás csökkenése következik be. Ezenkívül hűvös borogatást kell tenni a homlokra és a vállakra – az erek enyhe szűkülése az agyi erek terhelésének csökkenéséhez vezet” – mondta a kardiológus a Gazeta.ru-nak.

Fariza Byarzova arra is emlékeztetett, hogy a magas vérnyomás szövődményeinek kockázatát elkerülendő fontos átgondolni az életmódot:
– Hagyja abba a dohányzást;
– minden nap sétáljon a friss levegőn, legalább 5000 lépést megtéve;
– korlátozza a kávé- és alkoholfogyasztást.
„Hetente 250 ml száraz vörösbort vagy 70 g vodkát szabad fogyasztani. Ha nem lehet teljesen megtagadni a kávét, akkor nem erős kávéitalokat (például tejeskávét) kell fogyasztani, és naponta legfeljebb 250 ml-t” – tette hozzá a szakember.

12 élelmiszer, amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást
A táplálkozási szokások is jelentősen javíthatják a magas vérnyomás egészségét. Azonban az egészséges alvás és a fizikai aktivitás is.
Korábban Olga Bokeria kardiológus azt javasolta, hogy a hipertóniások iktassanak be az étrendjükbe bizonyos ételeket, amelyek segítenek megbirkózni a vérnyomás-emelkedésekkel. A kardiológus listáján szerepeltek többek között:
– zöld leveles zöldségek;
– bogyós gyümölcsök;
– gránátalma;
– fokhagyma;
– zsíros halak;
– olívaolaj;
– cékla;
– feldolgozatlan zabpehely;
– természetes joghurt;
– magvak (tök, chia, len, napraforgó), csak só és olaj nélkül, nyersen vagy sütőben vagy serpenyőben szárítva;
– bab;
– étcsokoládé.

Elolvasom a cikket