Erőszakhullám söpör végig Nagy-Britannián

Egyre nagyobb lendületet vesznek a zavargások, amelyek a hét elején egy gyermektáncstúdió elleni támadás után kezdődtek Nagy-Britannia városaiban. A három lány meggyilkolása felizgatta a közvéleményt, és szélsőjobboldali radikálisok vonultak az utcára. Vasárnap kora délutánig a rendőrség már több mint száz embert tartóztatott le – összegezte a híreket a Guardian.

Hullban, Liverpoolban, Belfastban, Manchesterben és más városokban is utcai akciókat tartottak. Néhány helyen a tüntetések békésen zajlottak. Liverpoolban azonban például söröshordók, téglák, fáklyák és más tárgyak repültek a rendőrök felé. A tömeg sértegetésette a migránsokat, és összecsapott antifasisztákkal. Muszlim aktivisták is az utcára vonultak, hogy felvegyék a harcot a szélsőjobboldali radikálisokkal. Sunderlandben a tömeg felgyújtott egy rendőrőrsöt és egy szállót, ahol külföldiek laktak – sorolja a lap.

Július 29-én egy 17 éves fiatal megtámadott egy southporti táncstúdiót. Ott három gyereket megkéselt, többen súlyosan megsérültek. A közösségi oldalakon ismeretlenek azt az álhírt terjesztették, hogy a támadó radikális iszlamistákkal állt kapcsolatban. A brit rendőrség közölte, hogy kész a legkeményebb intézkedéseket meghozni a zavargások megfékezésére.

Elolvasom a cikket