Ezek a legjobb alacsony szénhidráttartalmú zöldségek

A zöldségfogyasztás az egészséges életmód egyik fontos része, amelynek köszönhetően számos hasznos tápanyaghoz juttat a szervezet. Mutatjuk, melyeket érdemes választani, ha alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, írja a hazipatika.com.

Ha alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, az bizony nagy odafigyelést igényel. Előfordulhat, hogy bizonyos dolgokról le is kell mondani a cél érdekében, a zöldségeket azonban egyáltalán nem szükséges száműzni a napi menűből. A Healthline cikkenyomán megismerhetünk 15 alacsony szénhidráttartalmú, ám nagyon egészséges és tápanyagban gazdag zöldségfélét, amelyből érdemes gyakran fogyasztani.

  • Articsóka
    Az articsóka finom és tápláló. Egy közepes méretű, nagyjából 120 grammos darab 14 gramm szénhidrátot tartalmaz. Fogyasztása számos előnnyel járhat, jó hatással lehet ugyanis a vérnyomás-, a koleszterin- és a vércukorértékekre is.
  • Brokkoli
    A keresztesvirágú zöldségfélék családjába tartozó brokkoli fogyasztása egyes vizsgálatok szerint segíthet az inzulinrezisztencia és a prosztatarák kockázatának csökkentésében. Egy csészényi – nagyjából 91 grammnyi – nyers brokkoliban 6 gramm szénhidrátot található. Fedezi továbbá a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 90, valamint a K-vitamin-igény 77 százalékát.
  • Cukkini
    A cukkini egy igen népszerű zöldség, amelyet változatos módon fogyaszthatsz nyáron. Egy csészényi – mintegy 124 grammnyi – nyers cukkini 4 gramm szénhidrátot rejt. Emellett remek C-vitamin-forrás, egy adagjával a napi ajánlott bevitel negyedéről gondoskodhatsz.
  • Kaliforniai paprika
    A kaliforniai paprika hihetetlenül tápláló, és tele van antioxidánsokkal is. Egy csésze – körülbelül 149 gramm – apróra vágott kaliforniai paprika mindössze 9 gramm szénhidrátot tartalmaz, közben viszont fedezi a C-vitamin-szükséglet dupláját és az A-vitamin-igény negyedét.
  • Káposzta
    A káposzta szintén a keresztes virágúak közé sorolható, kutatási eredmények szerint pedig gyakori fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében. Egy csésze – 89 gramm – apróra vágott nyers káposzta 5 gramm szénhidrátot, továbbá igen sok C- és a K-vitamint rejt.
  • Karfiol
    A karfiolt gyakran használják a magasabb szénhidráttartalmú ételek, például a burgonya és a rizs helyettesítésére. Nem csoda, hiszen egy csésze – 107 gramm – nyers karfiolban csupán 5 gramm szénhidrát található. Magas viszont a K- és a C-vitamin-tartalma.
  • Kelbimbó
    Ez az ínyencség szintén tele van C- és K-vitaminnal. Fél csészényi mennyiségben – vagyis nagyjából 78 grammban – 6 gramm szénhidrát található.
  • Padlizsán
    A padlizsánt sok olasz és ázsiai recepthez felhasználhatod. Bár vitamin- és ásványianyag-tartalma nem túl kiemelkedő, egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy csökkenti a koleszterinszintet és segít megóvni a szív egészségét. Egy csésze – 99 gramm – apróra vágott, főtt padlizsánban 8 gramm szénhidrát van.
  • Paradicsom
    Egy csészényi – 149 grammnyi – koktélparadicsom 6 gramm szénhidrátot biztosít a szervezetednek. Bővelkedik azonban A-, C- és K-vitaminban, valamint káliumban is.
  • Retek
    Egy csészényi – 116 gramm – nyers szeletelt retek elfogyasztása mindössze 4 gramm szénhidrát bevitelét jelenti. Emellett azonban számottevő mennyiségű C-vitamin is található benne.
  • Saláta
    A saláta az egyik legalacsonyabb szénhidráttartalmú zöldség. Egy csészényi – nagyjából 47 grammnyi – mennyiségben csupán 2 gramm szénhidrát rejlik, egyes fajtái azonban jó vitaminforrásnak számítanak. Sok lehet bennük például az A- és a K-vitamin, valamint a folsav is.
  • Spárga
    Néhány állatkísérlet eredménye arra enged következtetni, hogy a spárga fogyasztása javíthatja a kognitív teljesítményt és az agy egészségét. Egy csésze – 180 gramm – főtt spárga 7 gramm szénhidrátot, valamint viszonylag sok A-, C- és K-vitamint tartalmaz.
  • Spenót
    A spenót egy leveles zöld zöldség, amelynek gyakori fogyasztása a kutatások szerint segíthet megóvni a szív egészségét, normál tartományban tartani a vérnyomást, valamint csökkenteni a szürke hályog és a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. Egy csésze – 180 gramm – főtt spenóttal a napi K-vitamin-ajánlás több mint hétszeresét viheted be, miközben szénhidrátból csupán 7 grammot rejt.
  • Zeller
    Egy csésze – 101 gramm – apróra vágott zellerben 3 gramm szénhidrát található. Anitoxidáns- és K-vitamin-tartalma azonban figyelemre méltó.
  • Zöldbab
    Akárcsak a bab és a lencse, a zöldbab is a hüvelyesek családjába tartozik, azonban lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a legtöbb hüvelyes. Egy csészényi – 125 grammnyi – főtt zöldbabban mindössze 10 gramm szénhidrát rejlik.

Elolvasom a cikket