Hasi fájdalom, puffadás, a székletürítés zavara

Szirtes Györgyi
2024. augusztus 4. vasárnap. 6:17

Az IBS civilizációs betegség, fejlett országokban a lakosság 10-15 százalékát érinti. Bármely életkorban kezdődhet, de a harmadik-negyedik évtizedben történő megjelenés a leggyakoribb. Kétszer több nő fordul orvoshoz az IBS tüneteivel, mint férfi.

IBS-ről akkor beszélünk, ha a tünetek legalább fél éve fennállnak, és az elmúlt három hónapban legalább heti egy napon át érzett hasi fájdalmat, és/vagy a székelés gyakorisága, a széklet formája, állaga megváltozott.

Az IBS a tápcsatorna különböző részei mozgásának a zavara, amely leggyakrabban hasi fájdalommal, puffadással, a székletürítés zavarával – székrekedéssel vagy hasmenéssel, illetve a kettő váltakozásával –, az elégtelen kiürítés érzésével, teltségérzéssel jár. A székrekedés inkább a nőket, a hasmenés inkább a férfiakat érinti.

A betegséget a tünetek nagyfokú változatossága jellemzi. A hasi fájdalom erőssége az enyhe kényelmetlen érzéstől a görcsös fájdalomig változhat. Bélkorgás, bélmorgás, szélszorulás, sürgős székelési inger, étkezéseket követő hasmenés is előfordulhat. Az emésztéssel összefüggő panaszok gyakran enyhülnek a székletürítést követően.

A betegség pontos oka nem ismert. Bizonyos ételek vagy italok fogyasztása kiválthatja a tünetek megjelenését azoknál, akik hajlamosak IBS-re. Egyénenként változó, hogy mire jelentkeznek a panaszok, azonban a leggyakoribb kiváltó tényezők az alkohol-, illetve a kávéfogyasztás, valamint a túlfűszerezett és/vagy zsíros ételek fogyasztása.

Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek jelentős hányadánál fordulnak elő különböző típusú és súlyosságú lelki (pszichés) zavarok, például szorongás, pánikrohamok, magatartási zavarok, depresszió.

Az IBS kóreredete nem ismert. A betegség többféle folyamat hatására, illetve azok kölcsönhatására alakul ki. A betegség kialakulásában egyrészt öröklődő tényezők, másrészt a bél fokozott érzékenysége (irritabilitás), a bélflóra összetételének változása és gyulladásos folyamatok játszhatnak szerepet. Közre játszhat az agy–bél tengely idegi szabályzásának megváltozása is. Ez azt jelenti, hogy az agy egyes régiói rendellenes módon aktiválódnak a tápcsatorna fájdalmas ingereire. Feltehetően a múltban elszenvedett lelki trauma, a tartós stressz vagy a szorongás is közre játszhat az IBS kialakulásában.

Elolvasom a cikket