Ismét lecsapott Izrael

Folytatódtak a gázai tűzszüneti tárgyalások, és egy izraeli küldöttség a Moszad vezetőjével az élen rövid időre Kairóba látogatott – közölte egy egyiptomi tisztviselő. Az Egyesült Államok sürgette Izraelt, hogy kössön tűzszünetet.

A Hamász politikai vezetőjének és a Hezbollah egyik libanoni parancsnokának meggyilkolása miatt a régió lélegzetvisszafojtva várja az Izrael elleni megtorlást bármelyik fronton, vagy mindkettőn, miután Irán és szövetségesei bosszút esküdtek. A Hamász közben bejelentette, hogy a vezetőség megkezdte a tárgyalásokat az új vezető kiválasztásáról.

Ciszjordánia északi részén az izraeli hadsereg közölte, hogy erői először szombaton kora reggel csapást mértek egy járműre Tulkarem városának külterületén, és megölték az öt utasát. A hadsereg szerint a célszemélyek egy támadás végrehajtására tartottak. A Hamász mind az ötöt a csoport fegyvereseként azonosította, köztük egyet egy helyi parancsnokként.

Az Associated Press újságírója és szemtanúk szerint a robbanás a Zeita és Qaffin palesztin falvakat összekötő út mentén történt.

Szombaton később az izraeli hadsereg közölte, hogy négy másik palesztin fegyverest ölt meg Tulkarem térségében, nem sokkal azután, hogy tüzet nyitottak az izraeli csapatokra. További információ nem állt azonnal rendelkezésre.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint 590 palesztint öltek meg izraeliek Ciszjordániában azóta, hogy októberben megkezdődött az izraeli-Hamász háború a Gázai övezetben. A legtöbbjükkel izraeli rajtaütések és erőszakos tüntetések során végeztek.

Tulkaremben rendszeresen tartanak rajtaütéseket az izraeli erők, mivel a palesztin militáns csoportok, köztük a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád aktívak a térségben.

Vasárnap kora reggel Gáza központjában egy csapás az Al-Aksza Mártírok kórházának udvarán lévő sátorhelyet érte, négy ember, köztük egy nő meghalt, mások megsebesültek – közölték egészségügyi tisztviselők.

Az Associated Press újságírója filmre vette, amint a helyszínre siető férfiak a sérültek megsegítésére és a holttestek kiemelésére igyekeztek, miközben megpróbálták eloltani a tüzet. A Deir al Balah-i kórház a Gáza középső részén működő fő egészségügyi intézmény, és több ezer ember keresett itt menedéket, miután elmenekültek otthonaikból.

A Hamász vezetőjének, Iszmail Haníjének Teheránban szerda kora reggel, illetve a Hezbollah legfőbb parancsnokának, Fuad Sukurnak Bejrútban előző este történt meggyilkolása után nagy az aggodalom egy teljes körű regionális háború kirobbanása miatt.

Elolvasom a cikket