Ismét támadásba lendültek a jemeni húszik

A húszik nem adtak magyarázatot a vörös-tengeri hajózási folyosó elleni támadásaik szüneteltetésére, bár hasonló, békésebb időszakok többször előfordultak már azóta, hogy a Gázai háború kitörése után elkezdték az akcióikat.

Az újrakezdésre azonban a Hamász egyik vezetőjének, Iszmail Haníjének a likvidálás után került sor, tehát az összefüggés nyilvánvaló. A merényletet ráadásul Iránban követték el, és a jemeni lázadók fő támogatója Teherán.

A szombati támadás Ádentől mintegy 225 kilométerre délkeletre történt az öböl egy olyan szakaszán, ahol korábban már számos akciót végrehajtott a fegyveres csoport.

A hajón tartózkodó biztonsági tisztviselő szerint egy rakéta csapódott be a hajóba, de „nem észleltek tüzet, vízbetörést vagy olajszivárgást” – áll a brit hadsereg tengeri kereskedelmi műveleti központjának közleményében.

A támadásról az Ambrey magánbiztonsági cég is beszámolt. A két szervezet által közölt részletek szerint a célba vett hajó a libériai zászló alatt közlekedő Groton konténerszállító volt, amely az egyesült arab emírségekbeli Fudzsairából indult a szaúd-arábiai Dzsiddába. A Groton görög vezetői nem reagáltak azonnal a sajtó megkeresésére.

A húszik több mint 70 hajót vettek célba rakéták és drónok a „hadjáratuk” során, a támadásaik következtében eddig négy tengerész vesztette életét. Tettüket azzal indokolják, hogy a célpontjaik Izraelhez, az Egyesült Államokhoz vagy Nagy-Britanniához köthetők, és ezekkel az államokkal lényegében hadban állnak.

Szombaton az amerikai hadsereg központi parancsnoksága közölte, hogy erői megsemmisítettek egy húszi rakétát és indítóállást Jemenben.

Elolvasom a cikket