Jól indult a biohulladék-gyűjtési rendszer

Tóth László Levente
2024. augusztus 4. vasárnap. 8:11
Frissítve: 2024. augusztus 4. 8:12

Cegléden indult és Kecskeméten folytatódott a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése. A Magyarország 14 városának meghatározott részein induló rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. A biohulladék-gyűjtés Cegléden február 19-én kezdődött meg, május 31-ig heti egyszeri gyűjtéssel – mondta lapunknak Agatics Roland, a Közép-Kelet Magyarország Régió koordinátoraként működő DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember az eredményekről kifejtette: Cegléden a társasházak a biohulladék-gyűjtő edényekből összesen 74 darab 120 literes gyűjtőedényt adtak át ürítésre, miután 74 társasház vette át a gyűjtőedényeket és kezdte meg a gyűjtést. Az 5 literes gyűjtőedényből 2059 darabot osztottak ki a ceglédi társasházi lakások részére. Kecskeméten március 4-től indult a gyűjtés, szintén heti egy alkalommal. Kecskeméten az 5 literes gyűjtőedényből 9440 darabot vettek át a társasházi ingatlanhasználók, és a társasházak 506 darab 120 literes gyűjtőedényt adtak át kiürítésre.

A hulladékgazdálkodási szakember általános tapasztalatként számolt be arról, hogy az edények átadása és a társasházak edénykihelyezése folyamatos volt, illetve hónapról hónapra növekedett. Kezdetben még kevés társasház vette igénybe a szolgáltatást, majd egyre több ingatlanhasználó részére sikerült átadni a lakáson belüli gyűjtésre alkalmas, 5 liter gyűjtőedényt. Ennek révén folyamatosan növekvő számú társasházi ingatlanhasználó kapcsolódott be a gyűjtésbe, amit a gyűjtött biohulladék súlyának növekedése is igazol.

A két település együtt februárban 1000, márciusban 2480, áprilisban 6660, míg májusban 6280 kilogramm súlyú biohulladékot gyűjtött össze összesen, s a DTkH-nál 2024.06.01-től – a heti kétszeri gyűjtéstől – súlynövekedést várnak. A megfelelően hasznosítható konyhai étel- és biohulladékgyűjtést pedig 2024.07.01-től kísérleti jelleggel Kecskeméten, 100 kertesházi ingatlan esetében is bevezették. Ezeknél az ingatlanoknál a konyhai hulladékokon kívül konyhakerti lágyszárú növényeket és fűféléket is el lehet helyezni a gyűjtőedényben, továbbá fák leveleit, illetve kizárólag lágyszárú növényi részeket.

Agatics Roland felhívta a figyelmet arra is, hogy az elkülönítve összegyűjtött kerti zöldhulladékokból és a biohulladékokból kiváló komposzt készíthető, tehát a jelenleg bio gyűjtéssel nem érintett felhasználók könnyűszerrel készíthetnek komposztot saját felhasználásra, a kerti növényeknek kiváló tápanyagforrást lehet biztosítani ezzel az olcsó és természetes folyamattal. Minimális hely és időráfordítás szükséges az előállításához, a növények meghálálják a gazdag termőföldet, a komposzt talajminőség-javító képessége megkérdőjelezhetetlen – hangsúlyozta a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Arra a kérdésre pedig könnyű válaszolni, hogy mi kerülhet a kerti zöldhulladék mellett a komposztba. Lényegében ugyanis majdnem minden étel- és biohulladék: gyümölcs- és zöldségmaradék, tojáshéj, kávézacc és teafű – mutatott rá Agatics Roland.

Elolvasom a cikket