Németországban is a vasutat támadja a szélsőbal

Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a brémai rendőrség állambiztonsági szolgálata ellenőrzi a levél hitelességét, és együttműködik a levélben említett többi város, Hamburg és Berlin hatóságaival. A berlini rendőrség megerősítette, hogy a levelet vizsgálják.

A brémai rendőrség szerint a levél egy hétfői incidensre utal, amikor ismeretlenek felgyújtottak egy vasúti síneken lévő kábelaknát. A Hamburgba tartó vonatközlekedésben emiatt súlyos fennakadások voltak. Az állambiztonsági szolgálat a politikai háttér miatt vette át a nyomozást.

Berlinben pénteken kora reggel volt kábeltűz egy vasúti rendszerben, ami jelentős fennakadásokat okozott az S-Bahn, a regionális és a távolsági járatok közlekedésében. A vasút kizárta a tűz műszaki okát, és „vandalizmusról” beszélt.

A berlini rendőrség vasárnap kezdetben óvatos volt. Egy szóvivő azt mondta, hogy minden irányban nyomozás folyik. Amennyiben politikai háttér merül fel, az állambiztonsági szolgálatok átveszik a nyomozást ott is. A két incidens közötti kapcsolat azonban a hírügynökség szerint egyértelműnek tűnik.

A levelet péntek délután tették közzé a baloldali szélsőséges Indymedia online platformon. „Ezen a héten gyújtogatásos merényleteket követtek el a Deutsche Bahn infrastruktúrája ellen Brémában, Hamburgban és Berlinben” – olvasható benne. „A támadások által okozott kiesések remélhetőleg hatékony zavarokat okoznak a kapitalista rutinban”.

Franciaországban múlt pénteken, nem sokkal a párizsi olimpiai játékok megnyitója előtt szabotázsakciókat követtek el a francia vasút üvegszálas kábelei ellen. A vonatközlekedést országszerte súlyosan korlátozták. Gérald Darmanin belügyminiszter baloldali szélsőségesekre gyanakodott.

Elolvasom a cikket