Orosz támogatást kapott Észak-Korea

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki az észak-koreai vezetőnek, Kim Dzsongunnak a pusztító áradások miatt, amelyek számtalan áldozatot követeltek, és több ezer otthont rongáltak meg – közölte a Kreml.

Észak-Korea vasárnap azzal egészítette ki a hírt, hogy Putyin „azonnali humanitárius támogatást” is felajánlott a helyreállítási erőfeszítéseihez, amire Kim „egy valódi barátnak” nevezte az orosz elnököt.

Phenjan a héten közölte, hogy július 27-én rekordmennyiségű eső esett, amely áradásokhoz vezetett, és így meg nem határozott számú ember halálát okozta.

„Segítségünkre és támogatásunkra mindig számíthatnak” – írta Putyin a Kimnek küldött táviratában.

Az ajánlattal kapcsolatban Kim azt mondta, hogy „ha a menet közben szükség lesz segítségre, akkor azt a legigazabb moszkvai barátoktól fogja kérni” – jelentette a KCNA.

Phenjan szerdán közölte, hogy a katasztrófavédelmi feladataikat elhanyagoló tisztviselőket tartja felelősnek a történtekért, akik meg fogják kapni a megérdemelt büntetésüket. Szombaton pedig már azt állította, hogy egyáltalán nem voltak áldozatok Sinuiju térségében, abban a régióban, amely a „legnagyobb árvízkárokat” szenvedte el.

Elolvasom a cikket