Új fejezet nyílt a mexikói drogháború történetében

Luis Cresencio Sandoval tábornok, védelmi miniszter nem közölt pontos számadatokat a támadásokban elszenvedett áldozatok számáról, amelyek szinte mindegyike a nyugati Michoacan államban történt.

„Személyi állományunk sebesüléseket szenvedett, sőt néhány katonánk meg is halt” a támadásokban – mondta Sandoval. A hadsereg korábban elismerte, hogy Michoacanban katonákat sebesítettek meg rögtönzött robbanószerkezetek, vagyis IED-k.

Sandoval nem közölte, hogy a támadások mikor történtek, és azt sugallta, hogy járőröző egységek ellen irányultak. Elmondta, hogy a hadsereg drónok elleni rendszereket szerez be a fenyegetés leküzdésére.

„Amire törekszünk ezzel a drónellenes felszereléssel, az az, hogy rendelkezzünk a felderítést és járőrözést végző személyzetünk biztonsági képességével, ami hiányzik nekünk” – mondta Sandoval.

Kitért arra is, hogy a hadsereg sokkal több út menti bombával találkozik, mint drónról ledobottal.

A Jalisco drogkartell évek óta harcol a helyi bandákkal Michoacan ellenőrzéséért, és a helyzet annyira militarizálódott, hogy a harcoló kartellek út menti bombákat vagy IED-ket, lövészárkokat, páncélozott fedezékeket, házi készítésű páncélozott járműveket és mesterlövészpuskákat használnak.

A kartellek – különösen a Jalisco kartell – gyakran nagyobb kereskedelmi drónokat szereltek fel speciálisan erre a célra épített mechanizmusokkal, amelyekkel apró, de meglehetősen profinak tűnő légi bombákat tudnak ledobni. Tavaly a hatóságok találtak egy műhelyt, ahol ilyen támadásokhoz használt fém bombahüvelyeket gyártottak.

A kartellek bombatámadásairól szóló egyetlen korábbi részletes jelentésben, 2023 augusztusában a védelmi minisztérium azt mondta, hogy akkor összesen 42 katonát, rendőrt és más személyeket sebesítettek meg IED-k 2023 első hét és fél hónapjában, szemben a 2022 egészének 16 sebesültjével.

Ugyanebben az évben a Nemzeti Gárda egy tisztje és négy állami rendőr halt meg két autóbombás támadásban.

A drónokról ledobott bombák száma, 2023-ban legalább 260-ra emelkedett.

Elolvasom a cikket