Vilmos és Katalin súlyos szabályszegése

Vilmos herceget és Kate Middletont a királyi család ideális képviselőinek tartják, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy a múltban megszegjenek egy fontos szabályt.

A királyi családtagoknak számos szabályt és irányelvet kell betartaniuk – nem adhatnak autogramot, nem vállalhatnak nyilvános szeretetnyilvánításokat, és engedélyt kell kérniük a házasságkötéshez. Egy másik fontos szabály az utazásuk körül forog.

A trónörökösök nem repülhetnek együtt, hogy megvédjék a királyi családfát. Ez a szabály közvetlenül érinti a gyerekeket is, köztük Vilmost és fiát, György herceget, aki jelenleg a második a sorban. Ő 12 éves korától már nem utazhat az apjával.

A hagyományt azért hozták létre, hogy megvédje a trónörököst egy esetleges repülőgép-szerencsétlenség esetén, biztosítva ezzel a monarchia stabilitását. Vilmos és Kate azonban már többször megszegték ezt a szabályt, de csak a néhai II. Erzsébet királynő engedélyével.

A pár 2014-ben az akkor kilenc hónapos kisfiukkal, Györggyel Új-Zélandra és Ausztráliába is elrepült. Akkor arról számoltak be, hogy az uralkodó engedélyére volt szükségük, mivel kockázatos volt, hogy két trónörökös együtt utazik.
Vilmosra ugyanaz az utazási szabályzat vonatkozott, mint a fiára, és 12 éves koráig nem utazott egyedül. A családdal, amelyhez Károly király, Diana hercegnő és Harry herceg is tartozott, elválaszthatatlanok voltak a repülőutakon – mondta az OK! magazinnak Károly király egykori repülőtisztje, Graham Laurie. „Mind a négyen repültünk: a herceg, a hercegnő, Vilmos herceg és Harry herceg, egészen Vilmos herceg 12 éves koráig” – magyarázta.

„Utána külön repülőgépet kellett kapnia, és csak Őfelsége írásos engedélyével repülhettek mind a négyen együtt, amikor még fiatalok voltak. Amikor Vilmos 12 éves lett, normálisan egy 125-össel repült Northoltból, mi pedig a 146-ossal repültünk ki a másik hárommal” – tette hozzá Laurie.

Nem csak az utazási szabályokat kell betartaniuk a királyi családtagoknak, ahogy Dickie Arbiter, II. Erzsébet királynő egykori sajtótitkára megjegyezte: „A királyi repülőgépeket az utasoknak megfelelő vércsoporttartalékokkal látják el.” A Hello’s A Right Royal Podcast című műsorában kifejtette: „[Meg kell] győződni arról, hogy minden eshetőségre felkészültek, és a repülőgépen vér van, ha vérátömlesztésre kerülne sor. Soha nincs garancia arra, hogy a célállomáson a megfelelő típusú vért kapod.”

A vér mellett más orvosi megfontolások is felmerülnek. 2016-ban Gordon Rayner, a Telegraph munkatársa arról számolt be, hogy a Királyi Haditengerészet orvosa kísérné a királynőt világkörüli útjain, és kutatna a helyi kórházak után. „Azokban az országokban, ahol a megbízható vérellátás kérdéses, a királynő és a walesi herceg is saját személyes vércsomaggal utazik, amely követi őket a konvojukban, bárhová is mennek – tette hozzá. – Az orvosuk sosincs pár lépésnél messzebb, egy terjedelmes orvosi táskát cipelve, amely egy mobil defibrillátort és mindenféle sürgősségi gyógyszert tartalmaz.”

Elolvasom a cikket