Zaharova: Washington miatt nem jön a Lukoil-olaj

Az EU javasolta Kijevnek, hogy állítsa le az Oroszországból érkező olajszállítást, ami teljes mértékben összhangban van Washington érdekeivel, amely megpróbálja megszerezni az európai országok feletti teljes ellenőrzést. Ezt Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője mondta a TASZSZ-szal folytatott beszélgetésen, kommentálva Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azon kijelentését, miszerint Brüsszel áll Ukrajna tranzittilalmi döntése mögött.

„Hozzátenném, hogy Washington áll Brüsszel mögött. Az amerikai mélyállamnak szüksége van arra, hogy az EU teljesen függjön az amerikai energiaforrásoktól. Ez garantálja Washingtonnak a gazdasági bónuszokat és az EU politikai irányíthatóságát” – magyarázta Zaharova.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok már régóta azt az ötletet szövögeti, hogy Európát arra kényszerítse, hogy felhagyjon az Oroszországgal kötött hosszú távú szénhidrogén-ellátási szerződésekkel. A diplomata emlékeztetett arra is, hogy ugyanezen okból robbantották fel az Északi Áramlatot.

Elolvasom a cikket