A demokratáknál egyre csúnyább a párton belüli lökdösődés

Miközben Harris vasárnap rezidenciáján fogadott három közszájon forgó alelnökjelölt-jelöltet – Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót, Mark Kelly arizonai szenátort és Tim Walz minnesotai kormányzót –, a párton belüli lökdösődés átlépett „egyfajta csúnya fázisba” – tájékoztat a Mandiner.hu.

A lap információi szerint holnapra bejelenti alelnökjelöltjét Kamala Harris, s már holnap este elindul öt államot felölelő kampánykörútjára, melynek első állomása Shapiro állama, az egyik legnagyobb csatatérállam, Pennsylvania lesz.

A zárt ajtók mögötti demokrata beszélgetésekben az NYT információi szerint a legdurvább támadásokat Shapiro kormányzó kapja, aki hithű zsidó és Izrael-párti, így a párt Izrael-barát adományozói körében népszerű, a palesztinpárti progresszívek körében ugyanakkor nagyon nem. Ugyanez a helyzet oktatási és gazdasági kérdésekben is: a szabad iskolaválasztást pártoló, vállalkozásbarát mérsékeltek kedvelik, a progresszívek kevésbé.

A lap úgy tudja: demokrata támogatók, aktivisták és politikusok egy belső levelezőlistáján komoly vita alakult ki arról, hogy szabad-e Shapirót „Népirtó Joshnak” nevezni, vagy ez már antiszemitizmus.

A Movement Voter Project nevű liberális adományozói csoport vezérigazgatója, Billy Wimsatt arra figyelmeztetett, hogy Shapirót választva „fennáll a kockázat, hogy ez jelentősen csökkenti a Harris-lista iránti lelkesedést fontos fiatal, arab és muszlim választóknál, s bizonyos mértékig a munkásosztálybelieknél is”. Szerinte a megfelelő jelölt ezért Walz kormányzó lenne. Shapiro kormányzó kollégája és régi riválisa. A szintén Pennsylvania államot képviselő John Fetterman szenátor szintén ellenzi Shapiro jelöltségét. Wimsatt és más demokrata kampányemberek belső hálózataikon egész múlt héten köröztettek egy „Ezért legyen Tim Walz az alelnök” című anyagot, hogy meggyőzzék igazukról Harrist.

Elolvasom a cikket