A hollandok többsége betiltaná a melegek „átnevelését” célzó eljárásokat

MH/ MTI
2024. augusztus 5. hétfő. 13:45

A holland választók, köztük a jelenlegi jobboldali kormánykoalíciós pártokra szavazók többsége is, betiltaná a melegek „átnevelését” célzó, úgynevezett reorientációs vagy reparatív eljárásokat – derült ki az EenVandaag című hírműsor hétfőn közzétett közvélemény-kutatásából.

A felmérésből, amelybe több mint 23 ezer embert vontak be, az is kiderül, hogy a megkérdezettek csupán 20 százaléka – főként a konzervatív keresztény pártokra szavazók – nem tartja szükségesnek az ilyen fajta kezelések betiltását.

A holland parlament többsége 2022-ben törvényjavaslatot terjesztett elő, amely betiltaná ezt gyakorlatot, és akár több ezer eurós bírságot vagy egy év börtönbüntetést helyezne kilátásba az reorientációs „terápiákat” végzők számára. A legfelsőbb közigazgatási bíróság szerepét betöltő holland államtanács ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy a teljes tilalom sértheti a vallásszabadsághoz való alkotmányos jogot.

A tavaly novemberben megválasztott új parlament továbbra is támogatja a tilalmat. A Geert Wilders vezette jobboldali Szabadságpárt szavazóinak többsége – 60 százaléka – is úgy gondolja, hogy a betiltás helyes lenne.

Elolvasom a cikket