A média részleteket közölt Macron ellenzékkel folytatott tárgyalásairól

„Ez nem zárja be az ajtót … Lehetséges, hogy bizonyos számú intézkedésről szóló alkukról tárgyaljanak, cserébe egy ígéretért cserébe, hogy nem szavaznak bizalmatlansági indítványt, amely a kormány lemondásához vezetne” – idézte a médium egy forrást.

A júliusi előrehozott francia parlamenti választásokon a baloldali Új Népfront koalíció az 577 képviselői helyből 182-et szerzett meg. A második helyen Macron elnök „Együtt a Köztársaságért” nevű koalíciója végzett, 168 mandátumot szerezve.

A jobboldali Nemzeti Összefogás párt a Köztársaságiak szövetségeseivel 143 mandátumot szerzett. Így egyetlen politikai erő sem szerzett többséget az új kormány megalakításához. Macron a France 2 tévécsatornának adott interjújában azt mondta, hogy a politikai pártoknak kompromisszumokat kell keresniük a parlamentben, mivel egyik politikai erő sem rendelkezik abszolút többséggel.

Az elnök július 16-án elfogadta az őt támogató Gabriel Attal miniszterelnök kormányának lemondását, de a kabinet az új kormányfő kinevezéséig tovább működik. Mint később maga az elnök is kijelentette, legalább augusztus közepéig, az olimpiai játékok végéig nem kíván kormányt váltani.

Az „Új Népi Front” a párizsi pénzügyminisztérium vezetőjét, Lucie Castét jelölte egyetlen miniszterelnök-jelöltnek.

Elolvasom a cikket