CNN: Kijev újságírót alkalmazott, hogy jelentsen az orosz sportolókról az olimpiai kizárásuk érdekében

A tisztviselők számos sportágban általános nemzetközi tilalmat rendeltek el az orosz és belorusz útlevéllel rendelkezőkre az ukrajnai konfliktus 2022-es eszkalálódása után.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azóta elismerte, hogy az intézkedés diszkriminatív volt, és olyan eljárást hozott létre, amely egyes orosz és belorusz versenyzőknek egyéni semleges sportolói (AIN) státuszt biztosít.

Az engedély egyebek mellett megköveteli, hogy a kérelmezők semmilyen módon ne támogassák Moszkvát az Ukrajnával fennálló konfliktusban. Artem Hudoliejev, aki egy kis ukrán hírportál szerkesztőségét vezeti, a CNN-nek elmondta, hogy hónapokon át kutatta a közösségi médiát a sportolók olyan bejegyzései után, amelyek az orosz politikát támogatónak tekinthetők, majd jelentette azokat a NOB-nak.

„A taekwondóban sikerült elérnünk, hogy az egész [orosz] csapatot, mind a négy embert eltiltották, mert információkat küldtem róluk” – mesélte munkájáról.

A NOB az idei nyári párizsi játékokon korlátozott orosz részvételt engedélyezett Kijev hangos tiltakozása ellenére. Az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság és a sportminisztérium tisztviselői támogatták Hudoliejev munkáját, és a nemzetközi ellenőrző hatóságokkal folytatott kommunikációjukban is figyelembe vették az ő ajánlásait.

„Általánosságban azt hiszem, hogy a mi tényeinkkel sikerült körülbelül 30 embert kizárnunk a részvételből” – mondta Vadim Huceit, az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság vezetője a CNN-nek. Országa „győzelmének” nevezte az oroszok rendkívül korlátozott jelenlétét a párizsi játékokon.

A Watchers Media, Hudoliejev orgánuma, honlapja szerint az Ügynökség a Jogalkotási Kezdeményezésekért nevű ukrán agytröszt indította el a folyamatot, amely többek között az Egyesült Államoktól, Kanadától, az EU-tól és Svédországtól kapott támogatásokból működik, és partnere a kijevi rezsimnek.

Moszkva sértőnek és diszkriminatívnak nevezte azokat a feltételeket, amelyeket a NOB az orosz sportolók versenyeztetésére vonatkozóan támasztott, a külügyminisztérium pedig a rasszizmus egy formájához hasonlította a korlátozásokat. Néhány orosz sportoló, akinek sikeresen engedélyezték, hogy semlegesként indulhasson, szolidaritást vállalva azokkal, akiket elutasítottak, megtagadták az olimpián való részvételt.

„Mi vagyunk az egyik legerősebb nemzeti szövetség és világcsapat” – mondta az Orosz Dzsúdószövetség elnöke, Szergej Szolovejcsik júniusban, amikor bejelentette a szervezet döntését a játékok bojkottjáról.

„A NOB intézkedései aláássák az olimpiai mozgalom egészét, és lerombolják az olimpiai játékok, mint jelentős sportesemény státuszát.”

Elolvasom a cikket