Duplantis világrekorddal lett olimpiai bajnok

MH/MTI
2024. augusztus 5. hétfő. 22:59

A pályaversenyek negyedik napján a férfi rúdugrás fináléja kezdődött leghamarabb, Duplantis jóvoltából pedig az is ér véget a legkésőbb.
A döntő egészen magas színvonalú és kiélezett versengést hozott az ezüst- és bronzéremért, mert az aranyra ezúttal senkinek nem volt esélye a svédek 24 éves sztárja mellett, aki 5,70 méteren szállt be a versenybe és fél méterrel lendült át a léc felett, majd 5,85-n ugrott újra, hasonló magabiztossággal.
Ezzel a győzelme ugyanakkor még nem lett biztos, mivel riválisai közül hárman, az amerikai Sam Kendricks, a görög Emmanuil Karalisz és a fülöp-szigeteki Ernest John Obiena az 5,90-en is átjutottak, így Duplantis úgy veselkedett neki következő magasságának, az 5,95-nek, hogy a negyedik helyen állt. Ez az állapot azonban csak nagyon rövid idei tartott, Duplantisnak ugyanis újabb ugrása is tökéletes volt.

Az aranyversenyben az 5,95 után már csak a kétszeres világbajnok Kendricks volt érdekelt, miután ő is elsőre ugrott az 5,95-t, a 31 éves amerikai aztán a 6 méterrel már nem bírt. A svéd azt is elsőre ugrotta, majd már kétszeres olimpiai bajnokként előbb 6,10-re emeltetett, s miután egyből megoldotta, következett a 6,25-ös világcsúcsmagasság. Ezen Duplantis elsőre és másodikra hibázott, hiába volt magasan a léc felett, lesodorta azt, harmadikra viszont gyönyörűen, tisztán átugrotta. A stadionban közel nyolcvanezer ember üvöltött fel egyszerre, Duplantis pedig örömittasan rohant párjához a lelátóhoz.

Eredmények, atlétika:
férfi rúdugrás, olimpiai bajnok: Armand Duplantis (Svédország) 6,25 m – világcsúcs, 2. Sam Kendricks (Egyesült Államok) 5,95, 3. Emmanuil Karalisz (Görögország) 5,90

Elolvasom a cikket