Ez a legártalmasabb reggeli

Orvosszakértő osztotta meg a tanulmány eredményeit – számol be a Sports.kz.

„A tudósok 40 éven keresztül (!) több mint 100 ezer felnőttet figyeltek meg, és újabb megerősítést találtak arra, hogy a feldolgozott vörös hús fogyasztása rossz hatással van agyunk működésére. Még ha hetente csak két adag kolbászt, szalonnát, virslit vagy más ilyen terméket eszünk is, a demencia kockázata már 14 százalékkal nő.

A feldolgozott, ultrafeldolgozott hús az, amely további feldolgozáson ment keresztül: konzerválták, sózzák, füstölik.

Persze ez nem csak a reggelinél működik, de hányan kezdik a reggelüket kolbászos szendviccsel! A feldolgozott hús pedig nemcsak a demenciát hozza közelebb, hanem bizonyítottan növeli a rák (különösen a vastagbélrák), a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is. Minden további napi adag feldolgozott hús 1,6 évvel növeli a kognitív öregedést. A kutatók előrejelzései szerint 2050-re háromszor annyi, közel 153 millió demenciában szenvedő ember lesz, és a rossz táplálkozás nagymértékben felelős lesz érte.

A feldolgozott húsokban található nitrátok, amelyek a gyártók számára szükségesek a termékek tartósításához és vonzó megjelenésének megőrzéséhez, lenyelve nitrózaminokká alakulnak. És már ezek is károsíthatják az idegsejteket, ami gyulladáshoz vezet az emberi agyban.

Hasznosabb lesz, ha szalonna, sonka, kolbász és virsli helyett például dióféléket vagy babot (mérsékelt mennyiségben) adunk a reggelihez. Ezek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és a feldolgozott húsokkal ellentétben 20 százalékkal csökkentik a kognitív depresszió kockázatát.

És ne feledje, hogy a megfelelően főtt hús (pörkölt, sült, főtt, párolt) nagyon egészséges termék. Sok könnyen emészthető fehérjét és antioxidánst tartalmaz. Ezért ne a húst, hanem az úgynevezett húscsemegéket utasítsuk vissza” – figyelmeztet az orvos.

Elolvasom a cikket