Gyulladáscsökkentő, javítja a memóriát, és megelőzi a kopaszodást

Szirtes Györgyi
2024. augusztus 5. hétfő. 16:56

A rozmaring nem csak az ízéről és az illatáról ismert. Kevesen tudják, de számos egészségügyi előnye is van. A rozmaring jó vas-, kalcium-, A-, C- és B-6-vitaminforrás. Gyógyászati felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

A rozmaring antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek gazdag forrása, amelyekről úgy gondolják, hogy segítik az immunrendszer erősítését, és javítják a vérkeringést.

A rozmaringot kognitív stimulánsnak tartják, segíthet javítani a memória teljesítményét és minőségét. Az is ismert, hogy fokozza az éberséget, az intelligenciát és a fókuszálást.

A rozmaring aromáját összefüggésbe hozták a hangulat javításával, az elme kitisztulásával és a stressz enyhítésével azoknál, akik krónikus szorongásban vagy stresszhormon-ingadozásban szenvednek.

A rozmaringolajról ismert, hogy elősegíti a haj növekedését, megelőzi a kopaszodást, lassítja az őszülést, és kezeli a korpásodást és a száraz fejbőrt.

A rozmaringot gyakran használják emésztési problémákra, beleértve a gyomorégést, a bélgázokat, a máj- és epehólyagpanaszokat és az étvágytalanságot.

Kifejezetten erős hatása van a bakteriális fertőzések ellen. Összefüggésben van a staphylococcus fertőzések megelőzésével.

A rozmaringban található tápanyagok segítenek megvédeni a bőrsejteket a nap és a szabad gyökök által okozott károsodástól.

A rozmaring kis dózisban fogyasztva biztonságos, de ha nagyon nagy dózisban fogyasztják, akkor súlyos mellékhatásokhoz vezethet, mint például hányás, görcsök vagy akár tüdőödéma. Konzultáljon orvosával, mielőtt a rozmaringot beépítené az étrendjébe.

Elolvasom a cikket