Súlyos vesekárosodásokat okozhatnak a vörös és a feldolgozott húsok a cukorbeteg nőknél – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.
Egy viszonylag új, a Nature-ben megjelent tanulmány szerzői a vörös, a fehér és a feldolgozott húsfélék fogyasztása, valamint a cukorbetegség miatt kialakuló vesekárosodás (diabéteszes nefropátia – DN) kialakulásának valószínűsége közötti összefüggést vizsgálták. Kutatásukba 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőket vontak be.
A tudósok az eredményekből azt látták, hogy a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztása jelentős mértékben növelheti a diabéteszes nefropátia és más vesekárosodások kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a fehér húsok mintegy 80 százalékkal csökkentik azt.