Háborog a baloldal Olaszországban

A La Stampa szerint a kínaiak számára azonban túlságosan „rutinszerűnek” tűnt ez a látogatás. Kína végül is „Középbirodalomnak” nevezi magát, a hely, amely körül az egész világ forog, ahogy az ókori római időkben a Földközi-tengert „Tengernek a Föld közepén” nevezték. Ennek eredményeként a kínai kormányok mindig is másokat vártak, hogy látogassák meg őket, és hajoljanak meg a lábuk előtt. Talán közönségesnek tűnik az európaiak „jövés-menése” – írja a Mandiner.hu.

Csupán április eleje óta Hszi Csin-ping államfőt és segítőit meglátogatta Olaf Scholz német kancellár, Andrzej Duda lengyel államfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, most pedig az olasz miniszterelnök.

Kétségtelen, hogy Giorgia Meloni látogatása kisebb inkoherenciát mutatott, mint az Európai Tanács soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Orbán Viktor néhány héttel korábbi látogatása, aki vállalta a szabadságot, hogy ellentmondjon az EU kül- és biztonságpolitikájának Oroszországgal és „korlátlan” stratégiai partnerével, Kínával szemben, amikor csak tehette – írta a lap. A La Stampa szerint viszont mindenki tudja, hogy „Orbán egy gazfickó”.

Az olasz miniszterelnök, amióta hivatalban van, úgy tűnt, hogy hangsúlyozni akarta a NATO-hoz, az EU-hoz és az USA-hoz való szigorú igazodást. Ezzel a pekingi látogatással a lap megkérdőjelezte ennek az „igazodásnak” egy részét.

Elolvasom a cikket