Hargitay András: Hosszú Katinka véleményére mindig oda kell figyelni – de helyén kell kezelni

Háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk szerint Milák Kristóf legnagyobb ellenfele, a francia León Marchand edzője, Bob Bowman a Magyar Úszó Szövetség vezetőjétől kapott információkat immár kétszeres olimpiai bajnokunk felkészülésével kapcsolatban, ezért sikerült őt legyőznie a 200 méteres mellúszás döntőjében.

Emlékezetes: Hosszú Katinka aktív versenyzőkorában sem rejtette véka alá a véleményét, sőt hadjárata az akkori szövetségi elnök lemondásához vezetett – számol be a Mandiner.hu.

Hosszú először 2015 decemberében állt ki a nyilvánosság elé, kritizálva az akkori, Gyárfás Tamás nevével fémjelzett MÚSZ-vezetést, azt fejtegetvén, hogy az úszószövetség úgy vár el világszínvonalú eredményeket a versenyzőktől, hogy mindehhez nem biztosítja a megfelelő hátteret.

A következő csörtére 2016. január 6-án került sor, amikor Hosszú Katinka egy sajtótájékoztatón látványosan összetépte azt a szerződést, amely 12 millió forint támogatást biztosított volna neki. A történtek után Gyárfás bizalmi szavazást kért, és ekkor még ő érezhette magát nyeregben: a tagság 2016 áprilisában megerősítette elnöki tisztségében.

Ezután következett a riói olimpia, amelyen Hosszú Katinka (a magyar csapat legeredményesebb versenyzőjeként) három arany- és egy ezüstérmet nyert, ráadásul 400 méter vegyesen világcsúccsal győzött.

Ez a diadalmenet természetesen tovább erősítette Hosszú Katinka pozícióját, hitelességét, aki 2016. november 15-én ismét lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást. Ráadásul a „kiáltványhoz” – többek között – olyan neves versenyzők is csatlakoztak, mint Gyurta Dániel, Kapás Boglárka; a küldöttség végül egy hét pontból álló ultimátumot adott át a szövetség elnökének, aki ekkor még határozottan jelentette ki: marad pozíciójában!

2016. november 30-án azonban Gyárfás Tamás mégis lemondott elnöki tisztéről, és 23 év után adta át a Magyar Úszó Szövetség vezetését.

A világbajnok Hargitay András szerint teljesen egyértelmű, hogy Hosszú Katinka véleményére mindig oda kell figyelni, nem lehet rá legyinteni, de – helyén kell kezelni… Azt mindenki döntse el saját maga, hogy mi állhat e kirohanás hátterében.

A korábban a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltő szakember úgy vélte, „semmi probléma nincs azzal, ha valaki megnyilvánul egy versenyző felkészülésével kapcsolatban, ha meg nem nyilatkoznak, akkor az a baj. A legjobb lenne Milák Kristófot megkérdezni, de ő nyilván nem mond semmit. Ha a szövetség reagál, akkor kialakul egy párbeszéd; ha nem, akkor ez a nyílt levél Hosszú Katinka magánvéleménye marad”.

Elolvasom a cikket