Így mutatkoznak meg a bőrrák jelei a körmökön

A köröm elszíneződése néha a bőrrák, különösen a melanoma potenciálisan veszélyes formájának tünete lehet. A köröm színének megmagyarázhatatlan változásai, például a köröm alatti sötét csíkok, sávok vagy szabálytalan pigmentáció, az úgynevezett subungualis melanoma aggasztó jelei lehetnek.

A kicserepesedett ajkak

A tartósan kicserepesedett ajkak, amelyek nem javulnak a hidratáló kezelések hatására, vagy idővel rosszabbodnak, a bőrrák egy formájára, a laphámrákra utalhatnak. Ez a ráktípus a hosszabb ideig tartó napozásnak kitett személyeknél, illetve azoknál fordul elő, akiknek a kórtörténetében krónikus napkárosodás szerepel.

A színtelen anyajegyek

A tipikus anyajegyekkel ellentétben, amelyek pigmentációja a barnától a feketéig terjed, a színtelen vagy hússzínű anyajegyek beleolvadhatnak a környező bőrbe. Ezek a látszólag jóindulatú kinövések azonban még mindig kockázatot jelenthetnek, mivel korai stádiumú melanómát vagy a bőrrák más formáit jelenthetik. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk minden olyan új vagy meglévő anyajegyre, amelyből hiányzik a pigment, különösen, ha szabálytalan határokat, aszimmetriát tapasztalunk, vagy idővel megváltozik a mérete vagy alakja.

Elolvasom a cikket