Izrael megelőző csapást mér Iránra?

Az Ynet izraeli portál szerint egy ilyen csapáshoz az Egyesült Államoknak és Izraelnek rendelkeznie kellene a szükséges hírszerzési információkkal, többek között Irán támadási tervéről. A helyzet fokozódására utal, hogy izraeli tisztségviselők szerint Izrael katonai képességei és az amerikai katonai szerepvállalás “elérte a csúcspontját” – fogalmazott az oroszhirek.hu.

Korábban Haszan Naszrallah libanoni Hezbollah-vezér azt mondta, hogy a libanoni ellenállási mozgalom új szintre lép az Izraellel folytatott harcban, miután egy dél-bejrúti külvárosra mért csapás következtében meghalt a mozgalom legfőbb parancsnoka, Fouad Shukr. A palesztin Hamász mozgalom bejelentette, hogy Iszmail Haníje, a mozgalom politikai irodájának vezetője meghalt egy izraeli támadásban, amely Teheránban lévő rezidenciáját érte, ahová az új iráni elnök beiktatására utazott. Az izraeliek nem kommentálták a Hanije halálával kapcsolatos vádakat, de vállalták a felelősséget a Shukr elleni merényletért, aki szerintük az Izrael által illegálisan megszállt Golán-fennsík bombázása mögött állt, ahol 12 drúz gyermek vesztette életét.

Az NBC News egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőt idézett, aki szerint a zsidó állam egy esetleges többnapos támadásra készül Irán és a síita Hezbollah mozgalom részéről, miután meggyilkolták Iszmail Haníje Hamász politikai irodavezetőt és Fuad Suqr síita Hezbollah-parancsnokot.

Elolvasom a cikket