Kromoszómákkal elrabolt ringálmok

2024. augusztus 5. hétfő. 10:29

Hámori Lucának szurkolt és közben szinte profi génkutató lett a világ. Mindenki felmérte – természetesen ki-ki a maga módján és informáltsága szerint –, hogy mi történik, ha a szorítóban biológiai férfi keveredik a nők közé. Számtalan híresség mellett még a híres angol írónő, Joanne Kathleen Rowling, a Harry Potter-sorozat írója is megszólalt az ügyben, s azt írta: „Egy fiatal női bokszolótól most mindent elloptak, amiért dolgozott, mert megengedték, hogy egy férfi ringbe szálljon ellene. Szégyen! A sportolók »védelme« egy vicc, a párizsi olimpia pedig örökre beszennyezte magát a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság miatt.”

Hát igen, s bár egyelőre nincsenek tudományos felmérések, közvélemény-kutatási adatok, azért nem kell túl nagy bátorság ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: végre egy kérdés, amelyben közeledett egymáshoz a világ két pólusa. Ugyan nem ölelkezik egymással a bal és a jobb, s bár az egyenjogúság kérdése bizonyára így is sokakban felmerül, Carini könnyei megmozgatták a világ lelkiismeretét. Az algériai „ökölvívóhölgy”, Iman Helif legyőzte az olasz ökölvívót, aki negyvenhat másodperc után feladta a meccset, mert ellenfele túl nagyokat ütött, Carini meg féltette a testi épségét. Érdekes, hogy a negyeddöntőben Hámori Lucával találkozó Heliffel foglalkozott a legtöbbet a világsajtó, pedig hát nem ő az egyetlen nők között induló bokszoló, aki korábban már megbukott a vizsgálaton. Ugyanis a tajvani Lin Ju-ting szintén úgy vesz részt az olimpián, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség 2023-ban, tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva Helif mellett őt is kizárta a világbajnokságról. Kimutatták nála a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát – normál esetben ez a férfiakra jellemző, a nőknek két X kromoszómájuk van. Most Párizsban, az első helyen kiemelt tajvani bunyós egyhangú pontozással legyőzte az üzbég Sitora Turdibekovát az ötvenhét kilogrammosok nyolcaddöntőjében, és hát Turdibekova is sírva mászott ki a kötelek közül. És persze most mindenki Helif fotóit bámulja, keresve rajtuk a jellegzetes nemi jegyeket.

Mindenesetre ez nagy-nagy feladvány az LMBTQ korában. Itt aztán tényleg egybe van mosva a kék sarok a pirossal, az egyes számú szülő a kettes számúval, bár még nem alakult ki, kit miként illik szólítani, a kromoszómái alapján megnevezni. Amíg csak a férfiak bunyóztak, nem volt ilyen dilemma, Papp Laci lepofozta a világot, sorozatban szállította nekünk az aranyakat. Mindenféle versenyről. Na, ennek mára vége, haladó-szaladó korunkban még a kromoszómákat is illik figyelembe venni, s az egyenjogúság legújabban csak a modern ringmesék egyike. S most egyedül Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője tudta-tudja a tutit, s már a szombati meccs előtt Facebook-oldalán határozottan kijelentette: „Helif nő! Nem transznemű és nem biológiai férfi, így szombaton Hámori Luca egy másik nővel bokszol majd a hatvanhat kilogrammosok mezőnyében”. Semmi cicó, semmi kecmec, kutakodás, semmi drága vizsgálódás. A nagy formátumú politikus Pestről látott, tudott, előre megmondott mindent, miközben persze Lucának szurkolt. Minek itten kukacoskodni. Ráadásul megszületett a bunyó legújabb változata, a vegyes páros. Másfél nővel.

És aztán figyelt a világ, megvolt a meccs, s nyert az algériai. Tényleg jobb volt. Ettől még persze, leszámítva az igen lelkes algériaiakat, változatlanul spekulál a világ. Természetesen csak azon fele, amely nem értesült a momentumos zseni budapesti látomásáról. Meglehet, ő álmában két nő volt – szigorúan nő! –, és bunyózott egymással. És persze nyert. Így kell ezt csinálni! Rowling meg gondoljon és írjon, amit akar. Mi, jó magyarként, Bedő Dávidnak hiszünk. Elvégre őt és barátait éppen az olimpia, illetve az olimpia megfúrása emelte be a politika világába.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket