Megemelték a terrorfenyegetettség szintjét Ausztráliában

MH/ MTI
2024. augusztus 5. hétfő. 20:27

A harmadik fokozat azt jelenti, hogy az ASIO szerint „lehetséges” helyett immár „valószínű” a terrortámadás az országban. Mike Burgess, az ASIO főigazgatója elmondta, hogy Ausztráliában egyre kiszámíthatatlanabb a biztonsági környezet. „Egyre több ausztrál azonosul különböző szélsőséges ideológiákkal, és céljaik eléréséhez az erőszaktól sem riadnak vissza. A politikai indíttatású erőszak mára az ország elleni kémkedés és a külföldi beavatkozás mellett a legfőbb biztonsági veszélyforrássá vált” – hangsúlyozta a főigazgató.

Elmondása szerint ez a trend a koronavírus-járvány idején kezdődött, és újabb lökést kapott a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet tavaly októberben Izrael ellen elkövetett terrortámadása hatására, majd a Hamász elleni izraeli offenzíva kezdete óta tovább gyorsult. Az emberek magukévá tesznek különböző hatalomellenes ideológiákat, összeesküvés-elméleteket, dédelgetik a sérelmeiket. Vannak olyanok is, akik több világnézet ötvözésével új, hibridideológiákat agyalnak ki – jelentette ki.

Az ASIO főigazgatója kiemelte: ha lesznek terrortámadások, akkor valószínűleg nem vagy alig lesz előjelük, így nehéz lesz őket elhárítani is. Ami azonban nem jelenti azt, hogy lehetetlen. A hírszerzésnek egyelőre nincs értesülése készülőben lévő konkrét támadásról, de az embereknek óvatosnak kell lenniük, és nem szabad félniük – szögezte le. „Ha a közel-keleti konfliktus még inkább kiterjed, különösen Dél-Libanonra, akkor annak újabb súlyosbító hatása lesz a hazai szélsőségességre” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket