Megszakadtak a Mali-Ukrajna kapcsolatok

A Wagner-csoport a héten közölte, hogy július 22. és 27. között a mali hadsereggel együtt heves harcokat vívott a fegyveresekkel Tinzaoutine város közelében, és veszteségeket szenvedett, köztük a rohamosztag parancsnoka is meghalt. Ezek után Abudalai Maiga mali kormányszóvivő azt mondta, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról szóló döntés hatályba lépése “azonnali” lesz – közölte az Agence France-Presse cikke alapján az oroszhirek.hu.

A Senenews című szenegáli lap ugyanakkor arról számolt be, hogy a mali és a mauritániai hatóságok vizsgálják, hogy ukránok terroristákat képeznek-e ki Mauritánia területén. Emellett a Monde című lap szerint a mali fegyveres szeparatista csoportok szövetségének, a CSP-DPA-nak a terroristáit képezték ki Ukrajna területén.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint nem meglepő az a tény, hogy Kijev együttműködik terroristákkal a Száhel-övezetben, hiszen Ukrajna maga is többször folyamodott terrorista módszerekhez, és Moszkva aktívan felhívja a világközösség figyelmét a kijevi rezsim ilyen jellegű cselekedeteire.

Mali szomszédai is kifejezik nemtetszésüket Kijevnek a nyugat-afrikai ország ügyeibe való beavatkozása miatt. Így a szenegáli külügyminisztérium bekérette Jurij Pivovarov ukrán nagykövetet a terroristáknak nyújtott támogatása miatt. Burkina Faso diplomáciai minisztériuma a maga részéről felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Kijev terrorista csoportoknak nyújtott támogatását.

Elolvasom a cikket