Miért viselnek az orvosok fehér köpenyt?

Érdekes módon ez a hatás csak akkor volt megfigyelhető, ha a köpenyeket kifejezetten orvosi köpenyeknek jelölték. Azok a résztvevők, akiket elhitették, hogy a köpenyek festőkhöz tartoznak, nem mutattak ilyen teljesítményjavulást, ami a tanulmány szerzőit arra késztette, hogy a „burkolt megismerés” kifejezést alkossák annak leírására, hogy a szakmai öltözék hogyan befolyásolja a feladatok elvégzésére való képességünket.

Mégis, miért kezdtek el az orvosok egyáltalán köpenyt viselni?

Noha nehéz pontosan meghatározni, hogy hol és mikor kezdődött ez a trend, úgy tűnik, hogy a fehér köpenyek a tizenkilencedik század vége felé kezdtek egyre elterjedtebbé válni az egészségügyi szakemberek körében. Ebben az időben kezdtünk egyre jobban tisztában lenni a mikrobiális fertőzés fontosságával, így a fehér köpenyek bevezetése segíthetett a tisztaság és a tisztaság szimbolizálásában az egészségügyi intézményekben.

Az idő előrehaladtával a klasszikus öltözet egyre inkább az orvosok és a tudósok szinonimájává vált, olyannyira, hogy a betegek kezdtek reagálni a megfelelően öltözött orvos látványára. Egy amerikai tanulmány rámutat, hogy a kórházlátogatók több mint felét érdekli, hogy mit visel az orvosuk, és több mint egyharmaduk szerint az ápoló ruházata befolyásolta a kezeléssel való általános elégedettségüket.

Az orvosok körében végzett felmérés szerint a fehér köpeny viselésének leggyakoribb oka az volt, hogy a kollégák és a betegek könnyen felismerhették őket. További indokok között szerepelt az is, hogy a kabát zsebeiben tárgyakat lehetett szállítani, valamint az „orvosi státusz hangsúlyozása”.

Elolvasom a cikket