Mik ezek a sötét karikák a sportolókon az olimpián?

Hahozzánk hasonlóan ön is figyelemmel kíséri az olimpiai közvetítéseket, akkor nem tudta nem észrevenni a sötét, zúzódásos karikák sorozatát néhány éremreménység hátán, ahogy felsorakoznak a medencéhez – de vajon mik ezek? És vajon nyújtanak-e valamilyen plusz verseny- vagy egészségügyi előnyt?

A köpölyözés egy ősi terápia, amelynek során kis edényeket vagy „csészéket” helyeznek a bőrre, hogy folyadékot szívjanak a területre. A gyakorlat egyes változataiban akár állati szarvakat is használhatnak ennek eléréséhez.

Egy vákuumot használnak, hogy a bőrt felfelé húzzák a csészékbe. Ezáltal a bőrben lévő hajszálerek megszakadnak, amely az úszókon látható, véraláfutásszerű hatást eredményezi. A vákuumot lánggal, vagy a modernebb gyakorlatban a szívás alkalmazásával lehet létrehozni. A csészék öt és 15 percig maradnak a helyükön; úgy gondolják, hogy ez több vért vonz a területre, amely segíti a gyógyulást és akár a hegszövet felbomlását is, bár ezt tudományosan nem bizonyították.

A köpölyözésnek két formája létezik, az úgynevezett száraz és nedves köpölyözés. A nedves köpölyözésnél kisebb bemetszésekkel vagy bőrhorzsolásokkal lehet vért vagy folyadékot szívni a testből. A száraz csészézés nem tartalmaz vért, de kombinálható masszázzsal.

A gyakorlat gyökerei Egyiptomban és Macedóniában, valamint Kínában és Indiában találhatók, bár a pontos eredete vitatott. Egyes kultúrákban Hacamat néven ismert, és a gyakorlatról említést tesz az Ebers-papirusz, az egyik legrégebbi ismert orvosi feljegyzés, amely i. e. 1550-ből származik – magyarázza a Daily Sabah.

Mire használják a köpölyözést, és működik-e?

Úgy tűnik, számtalan dologra alkalmazzák a köpölyözést, többek között fájdalom, ízületi gyulladás, fejfájás és migrén, magas vérnyomás és nőgyógyászati rendellenességek kezelésére. Azonban még nem áll rendelkezésre elég magas színvonalú tudományos szakirodalom annak megállapításához, hogy a csészézés sikeres kezelés-e ezeknek az állapotoknak a kezelésére.

A kutatások azt sugallják, hogy a köpölyözés jótékonyan hathat az izom- és derékfájdalmakra; a bizonyítékok azonban korlátozottak. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a köpölyözés viszonylag biztonságos, és a jellegzetes körkörös nyomok néhány hét után elhalványulnak.

Elolvasom a cikket