Olaszországban is azt találgatják, hogyan indulhatott az olimpián a nők között az algériai interszex bokszoló

Az online megjelent cikk szerint az algériai bokszoló, Imane Helif körüli vita nem csillapodik. A valóságban Helif nőnek született, de az állapotát övező kérdések ellenére az ismeretes, hogy interszexuális alany lehet, férfi DNS-sel, és a tesztoszteron szintje sokkal magasabb, mint a nő tesztoszteron szintje – írja a mandiner.hu.

Az Algír Olimpiai Bizottság most bejelentette, hogy vádat emel Hámori ellen „ellenfelével kapcsolatos sértő kijelentései miatt”. Hámori Luca szerint egy férfivel kell megküzdenie. Hámori videójában kifejtette, hogy 10 évig küzdött azért, hogy elérje az olimpiai célt. Az igazság más, és biológiáról beszélünk, mivel Helif nőnek született. Azonban még mindig sok a kétely.

Eközben a magyar szövetség bejelentette, hogy hivatalos panaszt nyújtott be a NOB-hoz Helif jelenlétével kapcsolatban, anélkül, hogy kifejtette volna részvételének tudományos kritériumait. Zavart okozott, hogy 2023-ban összeférhetetlenség miatt kizárták az algériaiakat és a tajvaniakat a világversenyekről. A szövetségektől azt kérik, hogy legyenek homogén értékelési paraméterek az ilyen helyzetek elkerülése érdekében. Ha Helif nem indulhatott a világbajnokságon, miért jogosult az olimpiára?

Elolvasom a cikket