Székesfehérváron indul az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című kulturális rendezvénysorozat

MH/ MTI
2024. augusztus 5. hétfő. 19:20

Interaktív kiállítás, színház, cirkusz- és táncművészeti előadás, beszélgetés, filmvetítés, kézműves foglalkozás, hungarikum játéktér és a magyar konyha remekeit kínáló gasztrobusz is szerepel az eseménysorozat székesfehérvári kínálatában – olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében, amely szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében indul féléves útjára a hétvégén a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által támogatott programsorozat.

Ennek célja, hogy egy országos turnén, a kultúrstratégiai intézményekkel közösen ünnepeljük kulturális, történelmi örökségünket, hagyományainkat, és bemutassuk azokat az értékeinket, amelyekre büszkék lehetünk. Mindazt, amit mi, magyarok adtunk a világnak, Európának és benne az uniónak, legyen szó művészetről, innovációról, sportról, gasztronómiáról – áll a közleményben.

Ezt az ideát öleli fel a Kultúra.hu/mimagyarok oldal is, amely a helyszínekhez kapcsolódó részletes program mellett folyamatosan frissülő tartalmakat kínál 1100 évünk közös hagyományairól, értékeiről, természeti és kulturális örökségeiről, nagyjainkról, büszkeségeinkről: művészeken és tudósokon át diákolimpikonjainkig – írják.

A programsorozat a KIM és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. A részt vevő intézmények között van a Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ tagintézményei: az MNMKK Iparművészeti Múzeum, az MNMKK Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum, az MNMKK Magyar Természettudományi Múzeum, az MNMKK Országos Széchényi Könyvtár, az MNMKK Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncszínház, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Szépművészeti Múzeum.

„A soros elnökséghez kapcsolódó rendezvénysorozat ideje alatt minden vármegyeszékhelyen kiemelt figyelmet fordítanak a résztvevő intézmények arra, hogy fókuszba helyezzék az adott térségre jellemző értékeket, a vármegye híres szülöttjeit, ezzel is felhívva a figyelmet nemzeti gyökereink, hagyományaink sokszínűségére és megtartó erejére” – olvasható a közleményben.

Az országjárás második állomása Sopron lesz, ahol augusztus 17. és 21. között a 35. Páneurópai Piknikhez kapcsoltan valósulnak meg az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban kulturális programsorozat eseményei.

Elolvasom a cikket