Tényleg okozhat mélyvénás trombózist a repülés?

Mennyire fantasztikus, hogy milyen csekély kárt okoz az emberi szervezetnek, ha egy túlnyomásos kabinban több száz emberrel és kórokozóikkal összezárják. A repülőgépen ráadásul sugárzás is ér minket, bármilyen furcsa, még ha össze sem hasonlítható mennyiségnyi ez egy hagyományos mellkasröntgen során kapott adaggal.

A kiszáradás veszélye

Tény, hogy száraz levegő kering a repülőn belül, ami dehidratációhoz vezethet. Az egészséges emberek számára ez talán egy kissé szárazabb bőrt, nagy ritkán fejfájást okozhat. De ha hosszú úton vagyunk, nagy magasságban és alacsony páratartalommal bíró helyen, akkor a dehidratáció befolyásolhatja meglévő betegségeinket. Az alkoholos vagy koffeintartalmú italok elkerülése segíthet, valamint a kontaktlencsék cseréje szemüvegre bölcs gondolat, a szemirritáció elkerülése érdekében. Mindenesetre: igyunk folyadékot.

Mélyvénás trombózis: tévhit vagy valóság?

Sokszor olvashatjuk, hogya repülőgépen utazás során mélyvénás trombózisalakulhat ki.Pedig nem repülő specifikus a betegség, hanem a hosszan tartó, részben mozdulatlanságra kényszerült helyzet miatt merülhet fel. Egy hosszú buszút pont ugyanilyen helyzetet teremthet. A mozgáshiány lelassíthatja a véráramlást a vénákban, ami vérrögök kialakulásához vezethet – általában a lábakban – és akár tüdőembólia is kialakulhat.

Mit tehetünk ellene?

A repülés közbeni fő problémák, amelyekkel legtöbbünk találkozni fog; az a fáradtság és a napi biológiai óránk megváltozása.A repülés gyakran magában foglalja a nem megszokott felkelést, a kényelmetlen alvást és a biológiai óra megkeveredését. A jet lag valóban olyan dolog, amire egyelőre nincs megfelelő gyógymód. Ennek minimalizálása érdekében azonban számos dolgot meg lehet tenni. Például: alvás a gépen, amennyit csak lehetséges, próbáljuk meg az étkezési időket az úti cél országának idejéhez igazítani, ne tervezzünk sokat az első napra, vagy pihenjünk egy napot.

Amit fontos kihangsúlyozni: a krónikus betegek számára javasolt, hogy egyeztessenek orvosukkal, mielőtt elindulnának egy hosszabb repülőútra.

Elolvasom a cikket