Újabb magas rangú orosz katonai vezetőt vettek őrizetbe korrupció miatt

MH/ MTI
2024. augusztus 5. hétfő. 18:29

Vlagyimir Sesztyerov vezérőrnagyot csalás gyanújával vették őrizetbe – közölte a nyomozó bizottság. Előállították Vjacseszlav Ahmedovot is, a Moszkva közelében található népszerű Patrióta Park nevű háborús élménypark igazgatóját.

A nyomozás szerint ezek az emberek bűntársaikkal együtt érintettek voltak a Patrióta Park, a kongresszusi és kiállítási központ tevékenységeihez és működéséhez nyújtott költségvetési pénzek eltulajdonításában – olvasható a bizottság közleményében.

A RIA orosz állami hírügynökség szerint több más gyanúsítottat is őrizetbe vettek és kihallgattak. Az orosz hadsereget és a védelmi intézményeket évek óta érintő legsúlyosabb korrupciós hullámban eddig bő tíz embert vettek őrizetbe.

A letartóztatási hullám április 23-án kezdődött Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes őrizetbe vételével, akik azzal vádoltak, hogy kenőpénzt fogadott el egy építési vállalattól. Az őrizetbe vettek között szerepel a hadsereg egyik vezérőrnagya és a vezérkari főnök helyettese, valamint több, kenőpénzek fizetésével gyanúsított üzletember.

A Kreml le akar számolni a hadseregen belül burjánzó korrupcióval, miközben közel két és fél éve vív háborút Ukrajnával.

Májusban, röviddel az első őrizetbe vételek után Vlagyimir Putyin elnök váratlanul felmentette a régóta szolgáló Szergej Sojgu védelmi minisztert, és helyébe Andrej Belouszov közgazdászt nevezte ki, amit sok elemző úgy magyarázott, hogy szigorúbban akarja kezelni a hatalmas katonai költségvetést, és véget kíván vetni a pazarlásnak és a korrupciónak.

Elolvasom a cikket