Újabb triatlonos került kórházba Párizsban, miután úszott a Szajnában

A sportszervezet a párizsi olimpia szervezőit bírálta, és reményét fejezte ki, hogy “levonják a tanulságokat a jövőbeni triatlonversenyek számára”, és hogy nem lesz több “bizonytalanság” a sportolók és a kísérőszemélyzet számára

“A BOIC-nak és a belga triatlonnak sajnos be kell jelentenie, hogy a ‘Belga kalapácsosok’ nem indulnak holnap a vegyes váltóban a párizsi olimpián. A döntés, akárcsak ez a közlemény, a sportolókkal és kísérőikkel egyeztetve született” – áll a bizottság közleményében.

“Claire Michel, a váltó egyik tagja sajnos megbetegedett, és vissza kell lépnie a versenytől”– tették hozzá.

Bár a bizottság nem részletezte, a helyi média beszámolói szerint Michelnél, akit már négy napja kórházban ápolnak, E.coli baktériumfertőzést diagnosztizáltak. Bár a sportoló a jelek szerint nem sokkal azután lett rosszul, hogy szerdán a 38. helyen végzett a női triatlonversenyen, nem állapították meg egyértelműen, hogy a baktériumot a Szajna zavaros vizében kapta el.

A fejlemény azután következett be, hogy a svájci triatloncsapat közölte, hogy a triatlonista Adrien Briffodot Simon Westermannra kellett cserélni, miután az előbbi gyomor-bélrendszeri fertőzést kapott. A csapat megjegyezte, hogy még mindig nem világos, hogy Briffod betegsége összefüggésben van-e a szennyezett Szajnával.

A belga csapat rendkívül kritikusan nyilatkozott a Szajna állapotáról, több sportoló is nyilvánosan beszélt a tapasztalatairól.

“Miközben a híd alatt úsztam, olyan dolgokat éreztem és láttam, amelyekre nem szabad túl sokat gondolni” – mondta Jolien Vermeylen, aki a 24. helyen végzett a szerdai versenyen, hozzátéve, hogy a víznek nem éppen “Coca-Cola vagy Sprite” íze volt.

“A Szajna száz éve koszos, így nem mondhatják, hogy a sportolók biztonsága prioritás” – állította.

Az erősen szennyezett folyó vizének állapota már jóval a játékok előtt is széles körű aggodalomra adott okot. A Szajna megtisztítását célzó 1,5 milliárd eurós projekt a legjobb esetben is vegyes eredményeket hozott, és különböző balesetek árnyékolták be, köztük az, hogy nem sokkal az olimpia előtt nagy mennyiségű szennyvizet engedtek a folyóba.

A francia hatóságok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a Szajnán nyíltvízi versenyeket rendezzenek, és több magas rangú tisztviselő, köztük Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter és Anne Hidalgo párizsi polgármester is úszott egyet a folyóban, hogy bizonyítsa annak biztonságosságát. Emmanuel Macron elnök, aki szintén ígéretet tett arra, hogy megmártózik, végül azonban tartózkodott ettől.

Elolvasom a cikket