Amerika tervelte ki az olajbotrányt, az EU pedig szolgaian végrehajtotta

„Az EU javasolta Kijevnek, hogy állítsa le az Oroszországból érkező olajszállítást, ami teljes mértékben összhangban van Washington érdekeivel, amely megpróbálja megszerezni az európai országok feletti teljes ellenőrzést.” – állította Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Vagyis, Magyarország és Szlovákia azért nem fér hozzá a Lukoil által szállítandó olajhoz, mert ez ellenkezik az amerikai politikai- és gazdasági érdekekkel.

Kijev pedig kéjes örömet talált abba, hogy letilthatja a Magyarországnak szánt orosz olajat. Az ukrán vezetés ebből nem is csinált titkot, hiszen azt állította, hogy hazánk olyan megoldáson dolgozik, amely ukrán területek feladást eredményezheti. Valójában Ukrajna Orbán Viktor magyar miniszterelnök békemissziója miatt akarja büntetni hazánkat.

Remélhetőleg Kijevben tudják, hogy az orosz olaj tranzitjának letiltása nem fogja a magyar álláspontot megváltoztatni.

Közelebbről megvizsgálva az ügyet, azonban azt látjuk, hogy egy nagyon is jól felépített, átgondolt tervről van szó. A jelenlegi washingtoni kormányzatnak fő célja, hogy Európa, elsősorban Németország, teljes energiai függőségbe kerüljön Amerikától.

Ez már most nagyrészt meg is történt, mert a terv megvalósítása részeként 2022. szeptember végén felrobbantották az Oroszországból a Balti-tenger felszíne alatt, a Németországba földgázt szállító Észak Áramlat gázvezetéket. Az Egyesült Államok „teljes pályás” letámadást akart végrehajtani az európai szénhidrogén-ellátás terén, kiküszöbölve az orosz szállításokat. Közép-Európát tekintve, az nem érv Washingtonban, hogy Magyarország és Szlovákia, mivel nem rendelkezik tengeri kikötővel, technikailag nem tud az orosz olajnak alternatívát találni.

Magyarország és Szlovákia a hatalmas amerikai olajvállalatok számára nem számít jelentős piacnak. Persze az „aprópénz” is jól jön az éppen nem a nagystílűségükről ismert energetikai „mamut” cégeknek. Sokkal inkább zavarja őket, hogy a két ország arra teremt precedenst, hogy az amerikai energiahordozók helyett van más megoldás is. Tehát kivételt nem lehet tenni.

Bele akarják kényszeríteni a két közép-európai országot, hogy amerikai olajat vegyen. Ez a többi európai fogyasztónak szánt fenyegetés is egyben, a „buliból” nem lehet kiszállni.

Visszatérve a „teljes pályás” letámadás tervéhez, vagyis, hogy az Egyesült Államok az egész uniós szénhidrogén-ellátását kézben akarja tartani, Amerikának ezt eddig nem sikerült megvalósítania. A Bloomberg szerint az EU júliusban mintegy 1,5 millió tonna cseppfolyós gázt (LNG) importált az Egyesült Államokból, míg Oroszországból mintegy 1,3 millió tonnát. A két ország szállítása közötti különbség 2021 vége óta a legkisebbre csökkent – állítja a hírügynökség.

A nagy amerikai igyekezet ellenére, ugyancsak a Bloomberg közli azt az adatot is, hogy az orosz cseppfolyósított földgáz és a még megmaradt csővezetékes gázszállítások tavaly az EU teljes szükségletének 13 százalékát tette ki.

Ebbe az összefüggésben kell minősíteni azt a washingtoni tervet, amely Magyarországot és Szlovákiát erőszakkal le akarja választani az orosz olajról. Annak ellenére, hogy az ukrán-EU társulási szerződés értelmében a vezetéken érkező orosz olajra nem vonatkoznak a közösség Moszkva elleni szankciói. Brüsszelnek viszont esze ágában sincs lépéseket tenni, hogy Kijev megváltoztassa döntését és területén átengedje a Lukoi által szállítandó olajat. Az Európai Bizottsága szerint a két érintett országban nincs ok az aggdalomra az olaj tranzit leállítása miatt.

Persze, hogy van ok az aggodalomra, és ezt Brüsszelben is tudják, De mivel az EU már teljesen ki van szolgáltatva Washingtonnak, elsősorban a szénhidrogének szállítása miatt, nem tud, de nem is akar a két uniós tagállam mellett kiállni. Az EU ma már nincs olyan helyzetben, hogy bármilyen akaratát az Egyesült Államokkal szemben érvényesíteni tudná. Így aztán a szemétkosárba dobta az ukrán-EU megállapodást.

Erre nem lehet mást mondani, minthogy az Európai Unió a Biden-kormány eszközévé vált, „bűnrészességet” vállalt Magyarország és Szlovákia energiaellátásának problémássá tételében.

Azért, hogy teljesen tisztán lássunk, az egész ügy két „mellékszereplőjének” az esetét is meg kell említenünk. Az első Ausztria, amelynek gázellátását 80-90 százalékban Oroszország biztosítja. A hatalmon lévő kormánykoalíció úgy döntött, hogy 2027-ig teljesen leszakadnak az orosz gázimportról. Viszont továbbra sem világos, hogy az ország hogyan fogja elérni a 2027-ig az orosz gáz kivezetést.

A dolog annál is inkább problémás, mert az előző bécsi kormány által megkötött gázszerződés 2040-ig van érvényben. Tehát a megállapodást nyilvánvalóan 2027-ig az osztrákoknak egyoldalúan kell felbontani, annak minden jogi és anyagi következményével együtt. Szóval, Ausztria sem ússza meg. Már csak azért sem, mert az Európai Bizottság eddig az időpontig minden orosz energiahordozót le akar „szedni” az uniós tagállamokról.

Az idő sürgeti az eurokratákat, mert ősszel parlamenti választások lesznek Ausztriában és az előrejelzések szerint a voksolást a bevándorlás ellenes Osztrák Szabadságpárt(FPÖ) fogja megnyerni, mint ahogy ezt tette az európai parlamenti választásokon is. Ha az FPÖ kormányt tud alakítani, akkor minden bizonnyal a „magyar útra” lép, ami Brüsszelnek egy rémálmot jelent.

A másik „áldozat” Örményország. Jerevánnak komoly problémái vannak Oroszországgal, mert szerinte Moszkva cserbenhagyta az Azerbajdzsánnal való konfliktusban. Örményország azzal vádolja a Kremlt, hogy nem lépett közbe és nem akadályozta meg Hegyi-Karabahnak az azeriek általi történt elfoglalását. Örményország függetlenné válása után kérelmezni akarta az uniós tagságot.

Végül azonban, éppen az oroszok által nyújtott energiabiztonság miatt visszalépett és Moszkvával fűzte szorosabbra kapcsolatait.

Hegyi-Karabah elvesztése után most Amerika következik a patrónusok sorában. Washington meg is ígérte az örményeknek, hogy mindenben segíti Jerevánt, hogy az megszabaduljon az orosz függőségtől, többek között a fosszilis energiahordozók terén.

Kíváncsian várjuk, hogy ezt hogyan fogja csinálni, mert Örményországnak sincs tengere, az olaj- és gáz csőhálózata pedig Oroszországra van kötve.

Elolvasom a cikket