Aranka néni

Fontos napok vannak mögöttünk, sokat sejtető információkkal Magyar Péter Karácsony Gergellyel való találkozásáról s arról, hogy mosdatta a Tisza Párt vezetője a „filantróp” Sorost a Washington Postban. Gyurcsány sem tehette volna jobban, nem beszélve egyik legközelebbi barátjáról, Karácsony Gergelyről.

Kicsit azt a dalt idézi, amit Koncz Zsuzsa énekelt a hetvenes évek közepén, s amelynek szövegét – nem fogják kitalálni – Bródy János írta. Címe: Aranka néni. Így kezdődik, hogy „Mikor Aranka néni titokban ránk nyitott / Mikor Aranka néni az ágyra nézett / Azonnal látta, amit csak sejthetett.”

Voltaképpen Karácsony Gergely és Magyar Péter találkozásához, nem kellett Aranka néni indiszkréciója. Azok után pedig főleg, hogy a tárgyalás végén Magyar egy kukkot sem osztott meg a nyilvánossággal arról, miről folyt a szó. A választók sejthették persze, miről – valószínűleg a hatalom gyakorlásának módjáról –, tekintettel arra, hogy Karácsony mögött csak Gyurcsány hat, meg jó esetben a Kutyapárt három mandátuma található, amihez nagyon kell a Tisza Párt 10 képviselőjének szavazata. Nélküle ugyanis a Fidesz és Vitézy LMP-jének 13 mandátuma szerint működhet a közgyűlés, ami ugye Karácsony Gergelynek teljes kudarc.

Azzal, hogy Magyar Péter nem mondott semmit a találkozóról, lényegében beismerte, hogy igen, erről lehetett szó. Ha ugyanis nem akarna szövetségre lépni gyurcsányista Karácsonnyal, nem vállalná fel KariGeri a budapesti választókkal következetes szembemenő, de a szemükbe folyamatosan hízelgő politikáját, akkor semmire sem menne, mert be kellene ismernie, hogy Fidesz-bérenc. Amiről természetesen szó sincs. Ő Orbánt akarja megbuktatni, azért jött a politikába, és azért szövetkezik Karácsonnyal, illetve Brüsszelben a baloldalt leginkább támogató, de magát persze jobboldalinak hazudó Európai Néppárttal.

Magyar Péter a baloldali csapatnak a része, bárki, bármit is mondjon.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz visszalépett főpolgármester-jelöltje Facebookján kijelentette: „Magyar Péter Gyurcsány leghűségesebb emberével egyezkedik.” Szerinte összeálltak, mint két kicsi lego, mondta szarkasztikusan.

Magyar a maga módján visszavágott, így: „Ezen sokat gondolkodtatok Szandi? Leültem vele, ahogy veled is le fogok. Már persze, ha érdekel téged, vagy a másik kilenc bátor harcost egy csöppet is Budapest működőképessége. Akkor is készített neked a stábod ilyen fantasztikus grafikát, amikor Gulyás Gerivel tárgyalt Karácsony?”

Vagyis Magyar egyrészt beismerte, hogy Budapest működőképességéről volt szó. Tehát minimum együttműködési kérdésekről egy magát függetlennek hazudó Magyarnak egy gyurcsányistával. Gulyás Gergely meg KariGeri nem öleli egymást, mint két kicsi lego, nekik egyszerűen tárgyalási kötelezettségeik vannak egymással a főváros zökkenőmentes igazgatása érdekében.

Szóval a poén nagyon nem jött be Poloska Petinek. Rövid politikusi pályafutása során nem ez az első buktája.

Mint ahogy a Soros-barátsága is erre hajaz. A Washington Postnak adott nyilatkozatából ugyanis kiderült, hogy Gyuri bácsi megítélésében is egy követ fúj KariGegivel és Gyurcsánnyal, miközben Szentkirályiról vagy Gulyás Gergelyről ezt nem lehet elmondani.

Orbán Balázs a Facebookon azt írja: „Azt látom, hogy az óbaloldal és az újbaloldal szerint is antiszemitizmus elutasítani Soros György nézeteit. Nincs új a nap alatt! Ezzel tulajdonképpen ismét sikerült egész Magyarországot leantiszemitázniuk. Hiszen mi, magyarok, nem értünk egyet a nemzetállamok megszüntetésével, a migránsok beengedésével és a háborús propagandával.” Magyar pedig rosszindulatú, a hazájával szemben kifejezetten gonosz mondatokat közölt a lappal: „A magyar állam lényegében nem működik, csak propaganda és hazugságok vannak.” A Tisza Párt újdonsült elnöke elmondta, szerinte Orbán Viktor „propagandagyára” milyen károkat okozott a magyar demokráciának. A cikk leszögezte: 2010 óta az Orbán-kormány politikáját a migránsokkal és az LMBTQ+ jogokkal szembeni tiltakozásra, valamint az Európai Unióval szembeni bizalmatlanságra alapozza, és azt hirdeti, hogy Soros György titkos összeesküvéseket sző Magyarország destabilizálására. Ez utóbbi klasszikus antiszemita toposz. Később hozzátette: „valószínűleg létezik” a [Soros] terv. Vagyis Orbán állítása igaz.

A baloldal legó tehát nagyon is összeáll Budapest jövendőbeli irányításában. Összenő, ami összetartozik.

Ezt látta Aranka néni is, amikor pirulva távozott.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket