Az amerikaiakkal elbírtunk, a bírókkal nem

Spanyolország, Hollandia és Ausztrália már páholyból figyelhette kedd este, hogy ki lesz a negyedik együttes a párizsi olimpia női vízilabda negyeddöntőjében.

Eddig messze a várakozás alatt szerepelt a párizsi játékokon női pólóválogatottunk, a csoportmeccseken a hollandoktól és az ausztráloktól egyaránt vereséget szenvedtek, a gyengébb játékerőt képviselő Kanadát és Kínát fektették csak két vállra. Ez a harmatos szereplés hozta azt a helyzetet, hogy a két legerősebb válogatott egyikével, az Amerikai Egyesült Államok együttesével kell a negyeddöntőt megvívniuk. Az amerikaiak hét góllal verték az olaszokat, kilenccel a görögöket, tizenkettővel a franciákat, igaz, Spanyolországtól kikaptak.

A mieink egyébként az ötkarikás játékok előtt közvetlenül találkoztak az USA együttesével, s 10–8-ra kikaptak, ám ez csupán egy barátságos összecsapás volt.

Jó öreg közhellyel tapogatódzó játékkal kezdődött a meccs, mindkét együttes kihagyott egy emberelőnyt, az amerikai kapus, Johnsson pedig háromszor is védett. Az első gól a miénk volt: Garda távolról átlövésből szerzett vezetést (1–0). Keszthelyi újabb lövése szinte szétforgácsolta a kapufát, ami után jött az amerikai egyenlítés, a gólt Steffens szerezte (1–1). Leimeter gyönyörű akciógóllal szerzett újra vezetést (2–1).

A 2. negyed amerikai előnnyel kezdődött, de a lövést Magyari Alda nagy bravúrra kiszedte a bal felső sarokból. Vályi a túloldalt megúszott, de lövését Johnsson hárította. Az amerikaiak újabb előnyt kaptak, amit Prentice ki is használt (2–2). Roemer közvetlenül a negyed végén használta ki a magyar védelem figyelmetlenségét (2–3).

A 3. negyed elején Keszthelyi Rita megúszott, s a jobb felső sarokba lőtt (3–3). Steffens kettős emberelőnyből újra az USA csapatát juttatta előnyhöz (3–4). Előnyhöz jutottunk mi is, amit Faragó könyörtelenül bevágott (4–4). Meg lehet fogni ezt az amerikai csapatot, amely koránt sem tűnik olyan félelmetesnek, mint a korábbi világversenyeken. Újabb fórhoz jutottunk, de Garda belepüfölte a zónába.

A 4. negyedben mindkét csapat támadójátéka meddő volt, hatalmas birkózás folyt a medencében, egyik csapat sem bírt a másikkal. Újra kettős előnyt kaptak az amerikaiak, nagyon úgy tűnt, hogy a sportdiplomáciánk a medence világában sem a legjobb. S persze a kettős előnyből be is találtak (4–5). A reklamáló Cseh Sándor másodedzőt ki is állították, s elküldték a kispadról. A végén hiába támadtunk, képtelenek voltunk a kapuba találni.

Elolvasom a cikket