Az ukránok megpróbáltak betörni az oroszországi kurszki területre

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület ideiglenes kormányzója arról számolt be, hogy a katonaság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) határőr egységei megakadályozták, hogy az ukrán fegyveres erők csapatai áttörjék a határt. Az orosz hatóságokkal kapcsolatban álló MASH Telegram-csatorna szerint mintegy száz ukrán katona próbálta meg átlépni a határt Szudzsa körzetében.

Az FSZB ukrán fegyveres provokációról beszélt. Szmirnov tájékoztatása szerint az ukrán erők tüzérséggel is lőtték a megyét, ami miatt – legfrisebb értesülések szerint – ketten életüket vesztették. Egy nő az ágyúzás következtében halt meg Szudzsában, egy kisbuszt vezető férfi pedig dróncsapás áldozata lett Nyihajevka falu határában. A régióban 13-an sebesültek meg összesen.
„A határ menti helyzet továbbra is bonyolult, de védőink sikeresen dolgoznak az ellenség megsemmisítésén” – jelentette ki Szmirnov.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy ukrán tüzérségi támadás érte Kolotyilovka és Repjahovka településeket, ahol többen megsebesültek, és károk is keletkeztek.
A moszkvai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Belgorodi terület fölött kilenc, a Kurszki terület fölött pedig 13 ukrán drónt semmisített meg a légvédelem kedd hajnalban.

Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke a nap folyamán látogatást tett a kelet-ukrajnai frontvonalakon, és érdemrendeket osztott az orosz térnyerések során magukat kitüntető katonáknak a moszkvai védelmi tárca Telegram-oldalán megjelent videó tanúsága szerint. A minisztérium közleménye szerint Geraszimov a különböző frontszakaszokon kialakult harci helyzetről tájékozódott, illetve harci feladatokat is adott.

Az ukrán haderőnek az utóbbi hetekben az orosz csapatok előrenyomulása miatt több állást is fel kellett adnia a donyecki régióban.
Harcok folynak Toreck kisvárosának határában, és az orosz csapatok közelebb kerültek Pokrovszkhoz, valamint a települést Kosztyantinyivkával összekötő úthoz is.

Június közepe óta mintegy 420 négyzetkilométer került orosz ellenőrzés alá a térségben Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára szerint. A korábbi védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy ezen idő alatt az ukrán hadsereg vesztesége 115 ezer fő volt, s több mint háromezer páncélozott haditechnikai eszközét is elvesztette.

Elolvasom a cikket