Embercsempész-bűnszervezeteket segítők ellen emeltek vádat

MH/MTI
2024. augusztus 6. kedd. 20:36

Négyessyné Bodó Marianna, a főügyészség sajtószóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a vádirat szerint egy Kistelek közeli településen élő férfi 2021-ben megállapodott az embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet szerb vezetőjével abban, hogy fizetség ellenében a szerb-magyar határ közeléből migránsokat szállít az osztrák–magyar határ közelébe. A férfi a szerb vezető utasítása alapján irányította és szervezte az embercsempészés magyarországi lebonyolítását: sofőröket szervezett be, biztosította a szállításhoz szükséges járműveket, valamint szükség esetén gondoskodott a migránsok elszállásolásáról.

A bűnszervezetnek dolgozott a férfi testvére is, aki a szállítójárműveket vezette, a férfi apja, aki kölcsönözte a járműveket és vezette az „előfutó” autókat, a férfi élettársa pedig folyamatosan tanáccsal látta el, biztatta.

Csaknem öt hónap alatt a férfi hét szállítást vállalt. Az első alkalmával, 2021 decemberében 22 migránst zsúfoltak be egy személyszállításra alkalmatlan tehergépkocsi rakterébe, amelyben sem ülőhely, sem fűtés nem volt.

Emiatt a több mint háromórás – végül rendőri ellenőrzéssel megszakított – szállítás a raktérben összezsúfolódva utazóknak jelentős testi-lelki szenvedéssel járt.

A férfi testvére 2022 áprilisára önállósította magát és egy albán állampolgár által vezetett embercsempész-bűnszervezetnek vállalt fuvarokat. Hasonlóan járt el a férfi élettársa fiatalkorú unokahúgának párja, aki 2022-ben egy török vezetésű bűnszervezetnek vállalta migránsok szállítását. A vádlott az elkövetésbe bevonta fiatalkorú élettársát is, aki rendszeresen vele tartott a fuvarok során.

Az öt vádlott tudott egymás tevékenységéről, az eltérő bűnözői csoporthoz kapcsolódásukról, alkalmanként a szállításoknál ki is segítették egymást.

Az ügyben még további négy – a bűnszervezetekben részt nem vevő – férfit vádol a főügyészség. Közülük ketten gépjárműveket adtak az embercsempészéshez, egyikük a tanyáján rejtette el a migránsokat, a negyedik pedig kísérő volt az egyik fuvar során.

Az ügyészség mind a kilenc vádlottat embercsempészéssel vádolja, de a bűnszervezetben részt vevő öt ember esetében üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett embercsempészés a vád, a szervező és irányító férfinek, illetve élettársának, mint bűnsegédnek pedig részben a csempészettek sanyargatásáért is felelniük kell – olvasható a közleményben.

Elolvasom a cikket