Feszültségtől terhes volt Lajos herceg születése

Korábban György herceg és Sarolta hercegnő neve kapcsán is megoszlottak a vélemények, ám mivel György herceg egy napon trónörökös lesz, az ő esetében kiemelt jelentőséggel bírt, milyen néven léphet egyszer trónra. Sarolta hercegnő esetében mindenki arra volt kíváncsi, vajon Katalin hercegné és Vilmos herceg fontosnak érzik-e, hogy tisztelegjenek akár Diana hercegné, akár II. Erzsébet királynő vonatkozásában – olvasható az Elle.hu oldalán.

Amikor azonban bejelentették, hogy Katalin hercegné a harmadik gyermekével várandós, egyértelmű volt, hogy a szülők sokkal szabadabban dönthetnek majd, mint két idősebb gyermekük esetében.

A hagyományokhoz híven György herceg esetében elvárták Katalin hercegnétől és Vilmos hercegtől, hogy a névválasztást egyeztessék a családdal, és gyakorlatilag II. Erzsébet királynő jóváhagyására is szükség volt.

Sarolta hercegnőnél is hasonlóan zajlott ez a folyamat, azonban végül Lajos herceg neve körül is élénk párbeszéd alakult ki. Végül a walesi hercegi pár mindhárom gyermekét olyan felmenőkről nevezte el, akiknek az emléke előtt tisztelegni szerettek volna.

Lajos herceg végül a dédnagyapja, Fülöp herceg imádott nagybátyja, Lord Louis Mountbatten után kapta a Lajos nevet. A nagybácsit az egész család nagyon kedvelte, III. Károly király is gyakran beszélgetett vele már fiatal hercegként is, és később is gyakran segített családtagjainak. A lord végül egy merényletben vesztette életét, ez pedig nagyon megviselte a brit királyi családot. A kis Lajos herceg nevét az iránta való tisztelet inspirálta.

A nagyközönség azonban problémába ütközött a kiejtést illetően, amit sokan szóvá is tettek. A kis herceg születésekor, 2018-ban sokan azt gondolták az írásmódból kiindulva, hogy talán úgy kell kiejteni a nevét, mint a Forma–1 egyik legsikeresebb versenyzője, Lewis Hamilton nevét.

Mások azonban a spanyol, olasz és francia kiejtési módokat tartották valószínűbbnek, és végülis nekik lett igazuk: a név végén található „s” betű valóban néma marad, akárcsak Lord Mountbatten esetében.

Elolvasom a cikket