Háborog a román sporttársadalom

MH/MTI
2024. augusztus 6. kedd. 22:09

A Román Olimpiai Bizottság (COSR), a Román Torna Szövetség (FRG) és Marcel Ciolacu miniszterelnök is tiltakozott kedden amiatt, hogy a párizsi olimpián a női torna talajdöntőjében a bírák a román versenyzőket – szerintük igazságtalanul – megkárosító módon bírálták el az óvásokat. Marcel Ciolacu miniszterelnök közösségi oldalán bejelentette, hogy nem vesz részt az olimpia záróünnepségén, miután szerinte „abszolút méltatlanul bántak” a román sportolókkal a talajdöntőben.

A kormányfő bejelentését ismertető Agerpres hírügynökség felidézte: a szerenkénti finálék hétfői versenynapján a végeredmény szerint a román Ana Maria Barbosu a negyedik, míg csapattársa, Sabrina Maneca-Voinea az ötödik helyen végzett talajon.

Barbosut néhány másodpercig harmadik helyezettként tüntették fel az eredményjelzőn, az amerikai Jordan Chiles sikeres óvása nyomán azonban visszacsúszott a negyedik helyre. Sabrina Maneca-Voinea is megóvta a pontszámát, az ő óvását azonban elutasították. Ciolcau a bejegyzésében botrányosnak nevezte a történteket, azt írta: elfogadhatatlan, hogy „egy szakemberek számára is megmagyarázhatatlan” döntéssel ennyire „brutálisan megfosszanak egy gyermeket négy év kemény munkájával megszerzett, kiérdemelt érmétől” egy olyan nagyszabású versenyen, amely a tisztelet, az egyetértés és a kiválóság értékeit hirdeti.

A női tornában 12 év után megszerzett első román dobogós helyezést már zászlóval a vállán ünneplő, majd a megváltozott eredmény láttán sírva fakadó Barbosura utalva a miniszterelnök megjegyezte: világszerte nézők millióit sokkolta „a szörnyű jelenet”, azt jelzi, hogy „valami nincs rendben ezzel a versenyszervezéssel”.

Marcel Ciolacu ugyanakkor arról biztosította a két érintett versenyzőt, hogy a román állam olimpiai érmet nyert sportolókként fogja kezelni őket, „a pénzdíjak tekintetében is”.

A COSR a Nemzetközi Torna Szövetséghez küldött tiltakozásában Maneca-Voinea utólagos lepontozása ellen emelt szót, arra hivatkozva, hogy a videófelvételek egyértelműen cáfolják a versenybírák azon megállapítását, miszerint a román tornászlány sarkával kilépett a szőnyegről.

Az FRG kedden bejelentette, két panaszt is beadott a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS). Az egyikben Maneca-Voinea megalapozatlan lepontozásának kivizsgálását kéri, a másikban pedig annak az eljárásnak a jogszerűségét kérdőjelezi meg, amellyel Jordan Chiles óvásának a rangsor nyilvános közzététele után adtak helyt.

Elolvasom a cikket