Így csökkenthető a cukorbetegség és a rák kockázata

„Számos tanulmány eredményei szerint a mazsola, a füge és az aszalt szilva a leghasznosabb az aszalt gyümölcsök között. A hozzáadott cukor nélkül szárított aszalt gyümölcsök koncentrált tápanyag- és rostforrást jelentenek. Az aszalt szilvát a normális bélműködés szempontjából nagyon hasznos termékként ismerik el. A rostok mellett az aszalt szilva és a sárgabarack a prebiotikus szorbitot is tartalmazza, amely lazító hatású. Mindez a bélrák megelőzésének alapja” – magyarázta a szakértő – írja a Sports.kz.

A szakértő szerint az aszalt gyümölcsök nagy mennyiségű rostot és bioaktív vegyületeket – polifenolokat – tartalmaznak. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek pozitív hatással lehetnek az erekre, a vérnyomásra, a vércukorszintre, és csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

„Az aszalt gyümölcsök fogyasztásának ajánlott normája nem több mint 250-300 gramm naponta, vagy jobb esetben 150-200 gramm” – jegyezte meg a szakértő.

Hozzátette, hogy az aszalt gyümölcsök túlzott fogyasztása problémákat okozhat a gyomor-bélrendszerben, és gázképződéshez, puffadáshoz és hasmenéshez vezethet.

Elolvasom a cikket