Jó gazdasági hírek Németországból

MH/ MTI
2024. augusztus 6. kedd. 21:54

Júniusban öt hónap csökkenést követően 3,9 százalékkal nőttek a feldolgozóipari megrendelések Németországban naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest. Elemzők kisebb mértékű, 0,7 százalékos havi szintű növekedésre számítottak. Egy hónappal korábban, májusban 1,7 százalékos volt a havi csökkenés.

A Destatis közleménye szerint a feldolgozóipar új megrendeléseinek erőteljes júniusi bővüléséhez főként az járult hozzá, hogy az autóiparban a megrendelések 9,3 százalékkal emelkedtek havi összevetésben. A nagy volumenű megrendeléseket nem számítva júniusban az ipari megrendelések 3,3 százalékkal nőttek havi szinten. A kevésbé volatilis háromhavi időtávot tekintve a 2024. április és június közötti időszakban 1,4 százalékkal csökkentek az ipari megrendelések az előző három hónapos periódushoz, az első negyedévhez viszonyítva.

Júniusban a külföldi megrendelések 0,4 százalékkal nőttek havi bázison. Az euróövezeten kívüli megrendelések 0,9 százalékkal bővültek, míg az eurózónából származóak 0,3 százalékkal zsugorodtak. A belföldi megrendelések 9,1 százalékkal emelkedtek havi összevetésben. A Destatis közleménye szerint naptári kiigazítással éves bázison 11,8 százalékkal csökkentek a német ipari megrendelések júniusban, míg egy hónappal korábban, májusban 8,6 százalékos éves visszaesést regisztráltak.

Elolvasom a cikket