Két számjegyű növekedés a Richternél

Nagy Áron
2024. augusztus 6. kedd. 8:08

A vállalat közleménye szerint a 2024 első féléves gyógyszeripari bevételek 413 milliárd forintot tettek ki, ami 14 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az árfolyam-korrigált bevételnövekedés 12,5 százalék volt, amihez a gyengébb forint is hozzájárult.

A neuropszichiátriai, a nőgyógyászati és a biotechnológiai üzletágak kétszámjegyű értékesítési növekedést értek el, de jelentősen javult az általános gyógyászattal foglalkozó General Medicines üzletág teljesítménye is.

Az adózott eredmény több mint kétszeresére, 138 milliárd forintra nőtt 2024 első félévében, amiben kiemelt szerepe volt az árfolyamnyereségnek.

Mindez azt is jelenti, hogy a vállalat éves célkitűzései tarthatóak: a Richter a 2024-es teljes évre vonatkozó előrejelzése szerint a gyógyszeripari bevételek 2,15-2,25 milliárd euró körül alakulnak majd.

Ami a részleteket illeti, a CNS (neuropszichiátriai) üzletág két legfontosabb terméke az Abbvie által értékesített Vraylar, valamint a Reagila. Az előbbi esetében 18, az utóbbiéban több mint 30 százalékkal nőtt az értékesítés.

A nőgyógyászati palettán a húzómárkák az EVRA, a Drovelis, a Ryeqo és a Lenzetto. Az értékesítés növekedése különösen erőteljes volt a latin-amerikai térségben és Kínában, Nyugat-Európában is kétszámjegyű értékesítési növekedést értek el.

A biotechnológiai üzletág tekintetében a CDMO forgalma megugrott, a Terrosa pedig egy ideig hiánycikk volt, ezért élénk érdeklődés mutatkozott iránta, amikor ismét elérhetővé vált.

Érdemes még megemlíteni, hogy az Európai Gyógyszerügynökség befogadta a Richter két törzskönyvi kérelmét egy-egy úgynevezett bioszimiláris denosumab termékjelöltre Továbbá azt is, hogy a vállalat megállapodott a Mithra Estetrolon, egy egyedülálló, természetes ösztrogénen alapuló vezető platformjához kapcsolódó globális jogok megszerzéséről. A Richter emellett átvettea Mithra K+F eszközeit és tudományos csapatát, valamint felvásárolta a BCI-t, egy belgiumi székhelyű biotechnológiai vállalatot, amely innovatív kutatásokat végez a nőgyógyászat különböző területein.

Elolvasom a cikket