Kiderült, hogyan előzhetjük meg a demenciát

Tudósok hat módszert mutattak be arra, hogyan gondoskodhatunk az agy egészségéről a 20-as és 30-as éveinkben – írja a Sports.kz.

Megfelelő táplálkozás. Az agy a napi energiaszükségletünk mintegy 20 százalékát fogyasztja.

Az egyik legjobb diéta, amit az egészséges agy érdekében követhetünk, a mediterrán étrend egyik változata. Számos tanulmány kimutatta, hogy a mediterrán étrend összefügg a jobb agyműködéssel és a demencia alacsonyabb kockázatával.

Igyon elegendő folyadékot. A dehidratáltság befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítményt: a memóriát, a figyelmet, a koncentrációt és a reakcióidőt. A megfelelő folyadékbevitel optimálisan tartja az agy működését, és segít megelőzni az agyműködés hirtelen hanyatlását.

Csökkentse az alkoholfogyasztást. Tanulmányok szerint a túlzott alkoholfogyasztás 1 százalékkal növelheti a demencia kialakulásának kockázatát. Az alkohol nemcsak az agyműködést befolyásolja, hanem az agy szerkezetét is megváltoztatja.

Maradjon aktív. A fizikai aktivitás növeli az agy vérellátását, csökkenti a gyulladást, sőt, növeli a szerv aktivitását és térfogatát.

Társalogjon gyakrabban. A társadalmi elszigeteltség és a magányosság a depresszió és a kognitív hanyatlás nagyobb kockázatával jár együtt.

Tanuljon folyamatosan. A tanulás védő hatással van az agyra – a tanulmányok szerint azoknál az embereknél, akik egész életükben folytatják a tanulást, 7 százalékkal kisebb a demencia kialakulásának kockázata.

Elolvasom a cikket