Maggal együtt enni vagy kiköpni?

Szóval mi a helyes: maggal együtt enni vagy kiköpni?

A görögdinnye nemcsak ízletes és frissítő nyári bogyós gyümölcs, hanem számos hasznos anyag forrása is.

Összetételéhez tartozik többek között:

  • víz – a görögdinnye 92 százalékban vízből áll, így remek választás a forró napokon;
  • vitaminok – a bogyó különösen gazdag C- és A-vitaminban, emellett B1-, B5- és B6-vitaminokat is tartalmaz;
  • ásványi anyagok – a nyári édesség szilíciumot, kobaltot, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, kalciumot és másokat tartalmaz;
  • antioxidánsok – a görögdinnye piros színét adó likopin erős antioxidáns;
  • aminosavak – a görögdinnye citrullint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely segít javítani a vérkeringést és csökkenti a fáradtságot.

100 gramm görögdinnye mindössze 27 kalóriát tartalmaz – ideális termék a fogyókúrázók számára.

A görögdinnyében lévő magok mennyisége a görögdinnye méretétől és fajtájától függően változik. Egy hagyományos közepes méretű bogyó 200 és 800 mag között lehet. Vannak olyan fajták is, amelyeknek csak körülbelül 40 magja van, vagy ezek fogyasztáskor egyáltalán nem észrevehetők.

Kis méretük ellenére a görögdinnyemagok magas tápértékkel rendelkeznek. Gazdagok vasban, folsavban, niacinban, magnéziumban és egy likopin nevű antioxidánsban.

Ahhoz, hogy a magok fogyasztásának előnyeit élvezhessük, meg kell rágni őket, hogy a külső héj megsérüljön. A magokból lisztet lehet készíteni, vagy a héj feltörésével sütőben megpiríthatjuk és a szokásos magvaként fogyaszthatjuk.

Óvatosan kell eljárni a görögdinnyemagok fogyasztásakor az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezőknek. Náluk a magok túlzott fogyasztása kellemetlenségeket vagy székrekedést okozhat.

Elolvasom a cikket