Milák Kristóf újra aktivizálta magát

Legutóbb 2023 őszén, lassan egy évvel ezelőtt adta az utolsó interjúit Milák Kristóf, amikor még egy-egy szponzoreseményen el lehetett kapni néhány rövid kérdésre. Aztán teljesen bezárkózott, és nemcsak a sajtónak nem nyilatkozott azóta, hanem a hivatalos Instagram-oldalán (swimilak) is csak továbbosztott vagy reklámposztjai voltak. Ott a legutóbbi önálló bejegyzése 2023 januárjából való, amikor megválasztották az Év sportolójának.

A lap azonban most talált egy olyan oldalt a Facebookon, ami aktívvá vált a párizsi olimpia alatt és ami Milák Kristóf nevet viseli. Ez az oldal múlt szerda óta már több mint tíz bejegyzést tett közzé a profilkép frissítésén kívül. Az első poszt Milák 200 pillangón elért ezüstérme után került ki, gratulált a legyőzőjének, Léon Marchand-nak, később a 200 háton aranyérmes Kós Hubertnek vagy éppen az olimpiai bajnok férfi párbajtőrcsapatnak. Csupa kellemes téma, az igazán érdekes azonban az egyik hétfői bejegyzés, amely 15 óra 58 perckor jelent meg az oldalon.

A Milák nevét viselő oldal megosztotta Hosszú Katinka aznap közzétett nyílt levelét, amelyben a háromszoros olimpiai bajnok távozásra szólította fel az úszószövetség vezetőségét, amelynek a viselkedését alattomosnak és gerinctelennek nevezte.

Ez már önmagában egy erős kiállásnak tekinthető, így a lap elkezdett kutakodni, hogy ki is állhat az oldal mögött.

Az oldalt 2017. július 29-én hozták létre, éppen akkor, amikor Milák Kristóf nevét egy egész ország ismerte meg. Ez akkor történt, amikor ismeretlenül a budapesti világbajnokságon 100 pillangón ezüstérmet szerzett. Akkor kétségkívül időszerű lehetett Facebook-oldalt regisztrálni, de ezt megtehette más is Milák helyett. Rengeteg ismert embernek (és nem csak sportolóknak) léteznek kamuoldalai, amelyek sok esetben visszaélnek a nevükkel. Többek között a Facebook is ezért vezette be az úgynevezett ellenőrzött oldalakat, amelyeknél megjelenik egy pipa a név mellett, amiről tudni lehet, hogy az oldal hiteles. Ilyen pipa az érintett Milák-oldalnál nincsen.

Gyanús lehet az is, hogy 2017 óta az oldal meglehetősen inaktív volt, a jelenleg elérhető bejegyzések alapján az elmúlt egy hétben mutatja története legnagyobb aktivitását. Nem véletlen, hogy a párizsi olimpia ideje alatt lényegében megduplázódott az oldal követőinek a száma, amely a 16 ezerrel még mindig igen kevés Magyarország egyik legismertebb sportolójához mérten. A posztok ráadásul nincsenek összhangban és stílusukban sem hasonlítanak azokra, amelyek Milák jól ismert és hitelesnek tekinthető Instagram-oldalán láthatók.

Mindennek ellenére az emberek láthatóan elhiszik, hogy a Facebook-oldal Milák Kristófé, erre utal a friss posztokra érkező több ezer lájk és még inkább a személyesen neki címzett gratuláló vagy éppen kéretlen tanácsot adó hozzászólások tömkelege.

Milák korábbi menedzsmentjétől megtudta a lap, az egy-két éve véget ért együttműködésük idején az általuk használt Facebook-oldalát az ő munkatársaik és maga Kristóf is kezelte, tehát több adminisztrátora volt.

Egy másik megbízhatónak tekinthető forrásból ugyanakkor úgy értesült a lap , hogy az elmúlt napokban feltámadó és szélsebesen terjedő Facebook-oldal valóban Milák Kristófhoz kötődik, még ha személyesen nem is ő teszi közzé a bejegyzéseket, hanem van ebben egy segítője. Így pedig azért is érdemes figyelni rá, mert hosszú idő után ez lehet az első és egyetlen fórum, amelyen Milák valamilyen formában szól a követőihez. És természetesen annak is lehet jelentősége, hogy mit oszt meg rajta.

Elolvasom a cikket