Nem lesz magyar résztvevő

MH/MTI
2024. augusztus 6. kedd. 18:39

A francia fővárosba a korábbiakhoz képest eleve kevesebb versenyző juthatott el, miután – döntően az ismétlődő doppingesetek miatt – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tovább szigorított, s a 2021-es tokiói ötkarikás játékokon indulási jogot kapott 196 súlyemelő helyett az idei olimpiára már csak 120-an szerezhettek kvótát alapvetően a kvalifikációs versenysorozaton nyújtott teljesítményükkel. A létszámszűkítés méretét jól érzékelteti, hogy a 2016-os, riói játékokon még 260 emelő indulhatott.

Ezzel párhuzamosan a súlycsoportok száma is csökkent: míg három évvel ezelőtt hét-hét kategóriában versengtek az erős nők és férfiak, Párizsban mindkét nemnek már csak öt-öt kínál lehetőséget a fellépésre. A tíz súlycsoport összesen 120 emelője mellett a NOB menekültcsapatának két versenyzője kapott még helyet a mezőnyben, egyikük a férfi 102, másikuk a női 81 kilósok közé került tizenharmadikként. A férfi versenyzők 61, 73, 89, 102 és plusz 102 kilogrammban, míg a nők a 49, az 59, a 71, a 81 és a plusz 81 kilogrammos súlycsoportban állnak rajthoz.

Párizsban – ahogyan rendre a korábbi olimpiákon is – Kína számíthat a legtöbb aranyéremre, együttesében öt olimpiai bajnok kapott helyet. A sportági nagyhatalom ebben az évszázadban 32 aranyérmet nyert, ebből 17-et a gyengébb nem erős képviselőinek nyakába akasztottak. Összesen pedig 38 alkalommal avattak olimpián kínai bajnokot. A francia fővárosban Kína megelőzheti az abszolút rangsorban éllovas Szovjetuniót, amely egykori világelsőként 39 aranyat gyűjtött.

Az ázsiai országnak különösen női csapata erős, legbiztosabb arany várományosa pedig az ólomsúly világcsúcstartója, Li Ven-ven.

A férfiaknál ugyancsak az ólomsúly az, amelyben majdhogynem előre oda lehetne adni az összetettben elért legjobb eredményért járó olimpiai aranyat. Kivételesen nem Kína, hanem Georgia termetre és tudását tekintve is kiemelkedő súlyemelőjének, Lasa Talahadzénak, aki harmadszor lehet első olimpián ólomsúlyban. Ha megint nyer, csatlakozik a sportág triplázni képes bajnokainak csoportjához, amelyet jelenleg a török Naim Szulejmanoglu és Halil Mutlu, a georgiai Kahi Kahiasvili és a görög Pirrosz Dimasz alkot, ők négyen 1988 és 2004 között szerezték meg érmeiket.

Talahadzén kívül triplázhat még Si Cse-jung, a kínaiak kiválósága is, aki Rióban 69 kg-ban, Tokióban pedig 73 kg-ban győzött, s utóbbiban indul címvédőként.

Elolvasom a cikket