Nyomozást indítottak az ellenzék két legfőbb vezetője ellen

MH/MTI
2024. augusztus 6. kedd. 11:40

Machadót és Gonzálezt bűnszervezet létrehozásával, összeesküvés szervezésével, hivatalbitorlással és felkelésre való uszítással gyanúsították meg.

A július 28-i elnökválasztás győztesének a központi választási bizottság a hivatalban lévő Nicolás Madurót hirdette ki, az ellenzék szerint viszont a kormány csalt. Tiltakozásul tüntetések sorozata kezdődött, amely ellen a biztonsági erők kíméletlenül fellépnek. Machado és González hétfőn felszólította a rendőrséget és a hadsereget: tagadják meg a kormány utasításainak végrehajtását, és „álljanak át az emberek oldalára”. „Arra kérjük Önöket, hogy akadályozzák meg a rezsim népellenes ámokfutását, tartsák tiszteletben az elnökválasztás eredményét, és gondoskodjanak arról, hogy mások is tiszteletben tartsák azt” – írták nyílt levelükben. Nicolás Maduro „államcsínyt hajtott végre, szembe megy az alkotmányos renddel, és cinkostársaivá akarja tenni önöket ebben” – szögezték le.

A Maduro hivatalosan bejelentett választási győzelme elleni tiltakozásokon eddig legkevesebb tizenegyen vesztették életüket, és tüntetők százait állítottak elő a hatóságok a Foro Penal nevű helyi emberi jogi szervezet szerint.

Az ellenzék Edmundo Gonzálezt tartja az ország legitim elnökének, és őt ismerte el győztesnek az Egyesült Államok, valamint több latin-amerikai ország is. Az Európai Unió vasárnap közölte: az EU sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás hivatalos eredményét. A nemzetközi választási megfigyelők jelentéseikben egyértelműen megállapították, hogy az elnökválasztás nem felelt meg a választási integritás nemzetközi normáinak.

Az EU emellett arra szólította fel a venezuelai hatóságokat, hogy állítsák le az ellenzék és a civil társadalom tagjaival szembeni önkényes letartóztatásokat, az elnyomást, és hagyjanak fel az erőszakos retorikával, valamint engedjék szabadon az összes politikai foglyot.

Elolvasom a cikket